Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

12
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Μιχαήλ Μπέρκη, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   Ομιλία/Διάλεξη   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων
Ώρα12/12/2023 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Θέμα: Πειραματική μελέτη αεριοποίησης στερεών καυσίμων με ατμό σε σταθερή κλίνη. Επίδραση καταλυτών στην ποιότητα και το ενεργειακό περιεχόμενο του αερίου προϊόντος.

Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

1. Καθ. Βάμβουκα Δέσποινα (επιβλέπουσα)
2. Επικ. Καθ. Πετράκης Ευάγγελος
3. Δρ. Σφακιωτάκης Στυλιανός (ΕΔΙΠ)

Περίληψη:

Η παρούσα διπλωματική εργασία, στοχεύει στην μελέτη της αεριοποίησης με ατμό υπολεiμμάτων καλλιέργειας ηλίανθου, χρησιμοποιώντας παιπάλη  από απόβλητα λατομείου επεξεργασίας λεπτομερών αδρανών, ως απορροφητικό υλικό για την συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα αέρια προϊόντα, καθώς και ανθρακικά αλκάλια (K, Li, Na) ως καταλύτες. Για την διεξαγωγή των πειραμάτων χρησιμοποιήθηκε σύστημα σταθερής κλίνης. Εξετάσθηκαν η επίδραση της παιπάλης (για διαφορετικούς λόγους Ca/C που κυμάνθηκαν από 0.25 μέχρι 2), των καταλυτών (για διαφορετικά ποσοστά εμποτισμού καταλύτη που κυμάνθηκαν από 10% έως 30% κ.β του βιοεξανθρακώματος) και της θερμοκρασίας αεριοποίησης (από 600οC  μέχρι 750οC), στη μετατροπή του καυσίμου, στην σύσταση του αερίου, την απόδοση σε υδρογόνο και την ανώτερη θερμογόνο δύναμη.

Για λόγο Ca/C = 0.5, έγινε απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα 94.2% σε θερμοκρασία 750οC. Tο αέριο περιείχε 45.4% υδρογόνο, 52.1% μονοξείδιο του άνθρακα και 0.9% διοξείδιο του άνθρακα. Για εμποτισμό του εξανθρακώματος με καταλύτη σε ποσοστά 20% και 30% κ.β, η ενεργότητα των καταλυτών ως προς την απόδοση σε Η2 αυξήθηκε ως εξής: K2CO3 > Na2CO3 > Li2CO3. Το ανθρακικό κάλιο για ποσοστό 20% έδωσε απόδοση σε υδρογόνο 2.47m3/kg (ποσοστό σε υδρογόνο 83.6%, μονοξείδιο του άνθρακα 6.9% και διοξείδιο του άνθρακα 4.4% στο αέριο μείγμα).

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012