Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

27
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας-Ότσκα Αλεξάνδρα-Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσία
Ώρα27/10/2023 14:00 - 15:00

Περιγραφή:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όνοματεπώνυμο Φοιτητή: Αλεξάνδρα Ότσκα

Α.Μ.: 2017050080

Ημερομηνία Παρουσίασης: 27/10/2023

Ώρα:14:00

Αίθουσα: Μέσω zoom

Θέμα ΔE «Ανάλυση πειραματικών δεδομένων άρδευσης φυτείας αβοκάντο»

Title «Irrigation data analysis of an avocado plantation»

Επιβλέπων: Νικολαΐδης Νικόλαος

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

  1. Νικολαΐδης Νικόλαος
  2. Λιλλή Μαρία
  3. Παρανυχιανάκης Νικόλαος

Περίληψη:

Η άποψη που επικρατεί για την παραγωγή αβοκάντο, είναι ότι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού άρδευσης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της, θέτοντας θεωρητικούς και πρακτικούς περιορισμούς στις περιοχές που θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας τέτοιας φυτείας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται εκτίμηση της απαιτούμενης ποσότητας νερού άρδευσης ενός αγρού αβοκάντο στα Χανιά, μια περιοχή με ημίξηρο προς ξηρό κλίμα. Στόχος της μελέτης είναι να εκτιμηθούν οι πραγματικές ανάγκες του φυτού σε άρδευση και να συγκριθούν με τις θεωρητικές ποσότητες που προτείνονται από διάφορους οργανισμούς.

Στον αγρό έχει εφαρμοστεί το σύστημα της «στάγδην άρδευσης», σε μια κυκλική διάταξη γύρω από τον κορμό κάθε δέντρου. Με την πρακτική αυτή θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να καταναλωθεί σημαντικά μικρότερος όγκος νερού, συγκριτικά με την άρδευση όλης της έκτασης του αγρού. Για τη μελέτη αυτή, έγινε χρήση δυο μεθόδων και μετέπειτα, οι μέθοδοι αυτές συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε, αρχικά, το εδαφικό υδατικό ισοζύγιο κι έπειτα, το μοντέλο HYDRUS-1D.

Τα αποτελέσματα τα οποία εξήχθησαν από τις δυο μεθόδους, αποδεικνύουν ότι οι θεωρητικές ποσότητες ξεπερνούν τις ανάγκες νερού της καλλιέργειας. Ειδικότερα, ενώ η Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνουν άρδευση με 17-28 m3 / δέντρο/σεζόν νερού, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι το ποσό που απαιτείται είναι στην πραγματικότητα 5 m3.  

Εν κατακλείδι, με την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, αποδεικνύεται ότι η λύση είναι η χρήση ενός ορθολογικού συστήματος άρδευσης, το οποίο -αν εφαρμοστεί ακόμα και σε μια ημίξηρη περιοχή- η καλλιέργεια αβοκάντο μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Abstract:

The common notion surrounding the production of avocados, is that they require a significant amount of irrigation water in order to have their needs met, which puts theoretical and practical constraints in the areas that could, otherwise, support the development of such crops. In the present dissertation thesis, the required quantity of irrigation water is being evaluated, in an avocado plantation in Chania, which is a region with semiarid to arid climate. The goal of this study is to assess the real needs of the plant for irrigation water and to compare them with the theoretical quantities suggested by various organizations.

The deficit irrigation method was used and water was supplied around the tree using drip irrigation system. Using this method, we wanted to show that it is possible to use noticeably less water, compared to watering the entirety of the field. The study was conducted with the use of two different methods, which were, later, compared. To be more exact, the soil water balance equation was applied, followed by the utilization of the model, HYDRUS-1D. 

The outcomes resulting from the two methods illustrate that the advised theoretical volume is surpassing the crop’s water needs. Particularly, while the municipality and the ministry of agriculture suggest the use of 17 to 28 m3 of water/tree/season, the results of this study, showed that the required amount is in reality 5 m3.  

To conclude, irrigating the plant around the tree and monitoring the soil water moisture, the amount of irrigation of avocado can be reduced significantly because the water losses are minimized.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012