Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας-Τσοντάκης Τηλέμαχος-Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσία
Ώρα06/10/2023 14:30 - 15:30

Περιγραφή:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όνοματεπώνυμο Φοιτητή: Τσοντάκης Τηλέμαχος

Α.Μ.: 2012050047

Ημερομηνία Παρουσίασης: Παρασκευή 6/10/23.

Ώρα: 2:30-3:30 μμ.

Αίθουσα: ηλεκτρονικά.https://tuc-gr.zoom.us/j/95624571154?pwd=WndoUW1FRkZ5dCtJVGttTDR6T2Q4Zz09

Meeting ID: 956 2457 1154

Password: 101779

Θέμα ΔE «Ανάλυση των κινδύνων και αξιολόγηση των συνεπειών της μη πρόσβασης στο πόσιμο νερό»

Title «Αnalysis of the risks and assessment of the consequences of not having access to drinking water »

Επιβλέπων: Δάρας Τρύφων

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

1 Δάρας Τρύφων 

2 Μαριά Ευπραξία  

3 Καρατζάς Γεώργιος

Περίληψη:

(Ελληνικά)

Το νερό αποτελεί φυσικό και πολύτιμο αγαθό αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής στο πλανήτη. Ένα (μέσο) άτομο για να διατηρηθεί στη ζωή θα πρέπει να καταναλώνει σχεδόν τρία λίτρα νερού την ημέρα, ποσότητα που αθροίζεται σε 50.000 λίτρα, στη διάρκεια της ζωής του. Συναντιέται στη φύση και από χημική άποψη, δεν είναι καθαρό γιατί στη διαδρομή του από την ατμόσφαιρα, θάλασσα, έδαφος και πετρώματα εμπλουτίζεται με διάφορα συστατικά, τα οποία του προσδίδουν διάφορα χαρακτηριστικά, οπότε για να καταναλωθεί χρειάζεται ειδική επεξεργασία. Πόσιμο θα χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από: φυσική, χημική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου.

Η δυνατότητα άμεσης χρήσης νερού άριστης ποιότητας είναι ένα αγαθό απόλυτα απαραίτητο για την καθημερινή διαβίωση και σε πολλές χώρες θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο η δυνατότητα αυτή έγινε πραγματικότητα μόλις τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ παλαιότερα η απόκτηση και αποθήκευση του νερού ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα ημερήσια απασχόληση. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης,  η μαζική κατανάλωση, η κατάχρηση των φυσικών πόρων και η μόλυνση του νερού αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τους οποίους το πόσιμο νερό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται. Παρά τις έντονες προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, για την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό σε ολόκληρο τον κόσμο, 1.000.000.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και πάνω από 2.500.000.000 έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχετεύσεις. Σημαντικό πρόβλημα λοιπόν με το νερό είναι το ότι,  δεν είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάποιες περιοχές του κόσμου ενώ σε άλλες η ποιότητα του διαθέσιμου νερού είναι πολύ χαμηλή, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών να είναι επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες, όπως η χολέρα, η ηπατίτιδα Α, ο τύφος, η πολιομυελίτιδα, η δυσεντερία και η διάρροια αλλά και αν και μικρή αποτελεί σημαντική (σε σχέση με άλλες αιτίες) αιτία θανάτων.

Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια μελέτης του προβλήματος της μη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και ιδιαίτερα παραγόντων/αιτιών για τη μη δυνατότητα πρόσβασης και ιδιαίτερα η συσχέτιση τους με τον αριθμό των θανάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός του πόσιμου νερού και περιγράφονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιεί για να είναι πόσιμο. Στο 2ο κεφάλαιο περιγράφονται εν συντομία καθένας από τους παράγοντες κινδύνου της μη κατανάλωσης ποιοτικού πόσιμου νερού (μολυσματικές ασθένειες), Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλές πόσιμο νερό. Με στόχο λοιπόν τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, έχουν θεσπιστεί κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Θέματα σχετικά με αυτές τις οδηγίες, όπως και με την 2020/2184 της (ΕΕ) είναι το αντικείμενο του 3ου κεφαλαίου. Το κεφάλαιο 4 αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της διπλωματικής εργασίας, γιατί αρχικά περιγράφεται το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της μη πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε κάθε μια από τις 6 περιοχές του Π.Ο.Υ. Στη συνέχεια γίνεται εκτενής στατιστική ανάλυση του αριθμού των θανάτων (ποσοστά) που οφείλονται σε μη ασφαλείς πηγές νερού αναφορικά με μια σειρά από μεταβλητές/ παράγοντες (Α.Ε.Π, προσδόκιμο ζωής, μόρφωση, μέση ηλικία κ.α). Τέλος δίνεται μια ομαδοποίηση των χωρών της γης αναφορικά με αυτούς τους παράγοντες, Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, αρχικά περιγράφονται τα αποτελέσματα της Στατιστικής ανάλυσης, δίνονται προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και τέλος περιγράφονται σημεία μελλοντικής έρευνας

Abstract:

(Αγγλικά)

Water is a natural and valuable commodity necessary for the existence of life on the planet. An (average) person to stay alive would need to consume almost three liters of water a day, amounting to 50,000 litres, during their lifetime. It is found in nature and from a chemical point of view, it is not pure because on its way from the atmosphere, sea, soil and rocks it is enriched with various components, which give it various characteristics, so in order to be consumed it needs special treatment. Drinking water will be defined as water that is clean from: physical, chemical, biological and microbiological points of view and can be consumed without endangering human health.

The possibility of direct use of excellent quality water is a good absolutely necessary for daily living and in many countries it is taken for granted. However, this possibility became a reality only in the last 30 years, while previously obtaining and storing water was a laborious and time-consuming daily occupation. The rapid growth of the Earth's population, mass consumption, abuse of natural resources and water pollution are the main factors why drinking water is not sufficient  to meet the needs of the modern age and is constantly decreasing. Despite strong efforts, especially in recent years, 1,000,000,000 people still do not have access to safe drinking water and over 2,500,000,000 have inadequate access to sanitation. An important problem with water is that it is not easily accessible in some areas of the world, while in others the quality of the available water is very low. This results in the populations of these areas being prone to infectious diseases, such as cholera, hepatitis A, typhus, poliomyelitis, dysentery and diarrhea and moreover although small it is an important (compared to other causes) cause of death.

In this paper, an attempt is made to study the problem of not having access to drinking water and especially the factors/reasons for not being able to access it and especially their correlation with the resulting number of deaths. More preciselly, in the 1st chapter the definition of drinking water is given and the conditions it must meet to be drinkable are described. In the 2nd  chapter, each of the risk factors of not drinking quality drinking water (infectious diseases) are briefly described. Ensuring public health is inextricably linked to people's access to safe drinking water. Therefore, with the aim of ensuring the quality of drinking water, guidelines have been established by the World Health Organization. Issues related to these directives, as well as to (EU) 2020/2184 are the subject of the 3rd chapter. Chapter 4 is the most important part of the thesis, because it initially describes how important the problem of not having access to drinking water is in each of the 6 regions of the W.H.O. An extensive statistical analysis is then made of the number of deaths (percentages) due to unsafe water sources in relation to a number of variables/factors (GDP, life expectancy, education, average age, etc.). Moreover, a grouping of the countries of the earth is given based on these factors, Finally, in the 5th  chapter, the results of the Statistical analysis are initially described, suggestions are given on how to deal with the problem and finally points of future research are described.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012