Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Μαυρομιχάλη Αλεξάνδρας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα06/12/2023 15:00 - 16:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ


Τίτλος:Συνθέτοντας “νησίδες” αστικότητας σε ένα λανθάνον αστικό κατώφλι. Η περίπτωση της παράκτιας ζώνης της Δυτικής Λεμεσού. 

Title:Composing "islands" of urbanity in a latent urban threshold. The case of the  west zone of Limassol. 

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, 15.00 μ.μ.
 Σχεδ. Β’ έτους

Εξεταστική Επιτροπή    

Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξιος Τζομπανάκης (Επιβλέπων)
Καθηγήτρια Χατζησάββα Δήμητρα 
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καραμανέα Παναγιώτα 

Περίληψη

Η περιοχή μεταξύ της Μαρίνας Λεμεσού και της δυτικής εκβολής του ποταμού Γαρρύλη δεν είναι ούτε προάστιο ούτε πόλη. Αναγνωρίζεται ως υποπροϊόν ενός συνόλου αστικών φαινομένων που διαδραματίστηκαν στα όριά της, αφήνοντάς την μια ενδιάμεση περιοχή σε αναμονή. Το αστικό αυτό “κατώφλι” μοιάζει με ένα αρχιπέλαγος, ένα κατακερματισμένο αστικό τοπίο σε ζώνες οι οποίες περιγράφουν μια αλληλουχία κενών-πλήρων, διάσπαρτων θραυσμάτων και μετέωρων τοπίων, ξένων προς τα αστικά συστήματα.

Με την περιοχή να αποτελεί ένα κρίσιμο πεδίο για την αστική ανάπτυξη της δυτικής Λεμεσού σήμερα, η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αφηγηθεί μια νέα εκδοχή ένταξής της στην αστική πραγματικότητα. Η αφήγηση αυτή κατασκευάζεται μέσα απο μια βασική χειρονομία μιας διαμήκους τομής στο μεγάλο αυτό “κατώφλι” ξεδιπλώνοντας μια μελέτη σχέσεων στο “ανάμεσα”. Αυτός ο νέος διαγώνιος άξονας προσεγγίζεται ως μια χωρική και ταυτόχρονα εννοιολογική βύθιση στα σωθικά της περιοχής και εξετάζει ζητήματα της ιδιόμορφης κυπριακής αστικότητας. Πάνω του, αρθρώνονται ένα σύνολο στρατηγικών ενεργοποίησης του “κατωφλιού” οι οποίες διαπλέκονται είτε με τις προγραμματικές του ζώνες είτε με τις μεγάλες του παύσεις. 

Η μελέτη εστιάζει στις “νησίδες” αστικότητας που συνθέτονται άλλοτε ως συστήματα υπέρθεσης και άλλοτε ως πορώδεις υποδομές και αποτελούν ανοιχτές διαδικασίες για την πόλη. Η βύθιση επομένως προτείνει μια νέα θεώρηση για το αστικό αυτό αρχιπέλαγος που συγκροτείται απο νέα και παλιά “νησιά” τα οποία διαμορφώνουν εκ νέου σχέσεις γειτνίασης, διαπλοκής, διαφοροποίησης, επαναπροσδιορίζοντας και μετασχηματίζοντας την περιοχή μελέτης. 

Λέξεις-κλειδιά: 
αστικότητα, terrain vague, “αρχιπέλαγος”-“νησί”,Τρίτο τοπίο, αστικοί μετασχηματισμοί, υπέρθεση, poché.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012