Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

25
Ιουν

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κας Αρχοντάκη - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΗ παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα25/06/2024 19:00 - 20:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Αρχοντάκη Μαρία

Τίτλος: «Καταγραφή και τεκμηρίωση του Αρχιτεκτονικού, Αστικού και  Πολεοδομικού αποτυπώματος της Κρητικής πολιτείας στην πόλη των Χανίων και η ανάδειξη του μέσω συγκρότησης πολιτιστικών διαδρομών.», 1898-1913.

Title:«Registration and documentation of the Architectural, Urban and Town-planning footprint of the Cretan state in the city of Chania and highlighting it through the creation of cultural routes.», 1898-1913.

Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγήτρια : Αμαλία Κωτσάκη  (επιβλέπουσα)
    Καθηγητής Κλήμης Ασλανίδης 
    Καθηγητής Νεκτάριος Κεφαλογιάννης 


Περίληψη

Τα Χανιά είναι γνωστά κυρίως για τον ρόλο της πόλης κατά την Ενετική περίοδο και την ταύτιση τους με αυτή, σε συσχέτιση με την αγροτική τους ενδοχώρα. Πλην όμως διαθέτουν μία περίοδο διακριτή και πολιτισμικά ιδιάζουσα που είναι: η Κρητική Πολιτεία (1898-1913).
Η σημαντική αυτή χρονική περίοδος αναδεικνύει την αστική πλευρά της πόλης των Χανίων και τον κοσμοπολιτισμό της. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση του αρχιτεκτονικού, αστικού και πολεοδομικού αποτυπώματος της Κρητικής πολιτείας στην πόλη των Χανίων,  με την συνεισφορά νέου αρχειακού υλικού και γενικών στοιχείων, ενώ εν συνεχεία η συγκρότηση δικτύου πολιτιστικών διαδρομών αναδεικνύει την διακριτή αυτή ιστορική φάση της πόλης, η οποία συνέβαλε στην μετέπειτα  εξάπλωση της και ιδιαίτερα  στην ιδιοπροσωπεία της. Παράλληλα η συγκρότηση των πολιτιστικών διαδρομών γίνεται με τρόπο διακριτό στο ευρύ κοινό, που θα μπορεί να αποτελέσει νέο πόλο έλξης δράσεων και ενδιαφερόντων.
Η περίπτωση του αρχοντικού προαστίου της Χαλέπας που ερευνάται, διαθέτει όλα εκείνα τα τυπολογικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ορίσουν ένα Αρχιτεκτονικό σύνολο κληροδοτημάτων του παρελθόντος που να προβάλει τα ιστορικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά και τεχνικά χαρακτηριστικά της εποχής του, ενώ η συνάφεια των στοιχείων και των αξιών, μπορούν αν ορίσουν ένα αστικό περιβάλλον που προσδίδει το πνεύμα της εποχής και το βάρος της παράδοσης του τόπου.
Το σύνολο των κτιριακών δομών μπορούν να ομαδοποιηθούν, συνθέτοντας ένα γραμμικό δίκτυο θεματικών πολιτιστικών διαδρομών, (διπλωματίας, αστικής ζωής, εξουσίας, γυναικείας παρουσίας, πολιτισμού & εκπαίδευσης, θρησκευτικής λατρείας, Δημοσίων κτιρίων ) ως προϊόν προώθησης του πολιτιστικού πλούτου της πόλης,  την ενίσχυση της μνήμης και της ταυτότητας των κατοίκων της, σε συνδυασμό με την βελτίωση και ευημερία αλλά και την ισόρροπη διαχείριση της περιοχής.(ενοποίηση με υπάρχουσες στρατηγικές και άλλες πολιτιστικές κληρονομιές της πόλης).

Η παρούσα μελέτη ανάμεσα σε άλλα θα επιχειρήσει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
·    Πως εκφράζονταν πολεοδομικά η ιδέα για τον εξευρωπαϊσμό της πόλης  κατά την περίοδο της Κρητικής πολιτείας και πως συνδιαλέγεται με ανάλογες ευρωπαϊκές πολιτικές;
·    Πως εκφράζονταν νομοθετικά η ιδέα για τον εξευρωπαϊσμό της πόλης  κατά την περίοδο της Κρητικής πολιτείας και πως συνδιαλέγεται τις σχεδιαστικές πρακτικές?
·    Διακρίνεται συνέπεια ανάμεσα σε σχεδιαστικές πρακτικές, νομοθετικές πράξεις και τελική υλοποίηση τους; Και πως αυτό ερμηνεύεται?
·    Η επιλογή για  επανάχρηση οθωμανικών μνημείων από την Κρητική Πολιτεία πως · ερμηνεύεται ;
·    Ποια η αντιμετώπιση του υφιστάμενου μνημειακού πλούτου της πόλης από την Κρητική Πολιτεία και πως αυτή ερμηνεύεται ως προς τις επιλογές και τα προτάγματα;
·    Ποια τα κριτήρια επιλογής κτηρίων της κρητικής Πολιτείας στην προσπάθεια συγκρότησης δικτύου και πως αυτό συνδιαλέγεται με ανάλογες διεθνείς πρακτικές?
Η συγκρότηση της εργασίας εκπληρώνεται σε δύο μέρη:
Α. Αρχικά γίνεται η καταγραφή και τεκμηρίωση του χωρικού αποτυπώματος στον αστικό ιστό της πόλης ενός συνόλου περί των 35 κτηρίων αυτής της εποχής, σε συνδυασμό με πολεοδομικά σχέδια και  τα νομοθετήματα που συγκρότησαν το αστικό αποτύπωμα της Κρητικής πολιτείας στα Χανιά,
Β. Συγκρότηση (2) χαρτών με τις θέσεις όλων των σημαντικών κτιρίων της περιόδου εντός της πόλης των Χανίων σε συνδυασμό με τα 35 που μελετώνται στο προάστιο της Χαλέπας, σχεδιασμός δικτύου (7) θεματικών πολιτιστικών διαδρομών καθώς και  αντίστοιχη καταγραφή  του δικτύου πάνω σε υπόβαθρο Google earth, με ενσωμάτωση σε αυτό των αναφερόμενων ατομικών καρτελών των κτιρίων.
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει τις άυλες αξίες του κτιριακού κατάλοιπου ως προϊόν πολιτιστικού τουρισμού καθώς και στο « βίωμα του τόπου», ενώ στο ζήτημα της συγκρότησης πολιτιστικών διαδρομών στα Χανιά  δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία και στο σημείο αυτό βρίσκεται η συνεισφορά της παρούσας εργασίας.

 
 

Meeting ID: 831 3903 5275

Password: 941639

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012