Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες και φοιτητές,
Στα τρία χρόνια της θητείας μας σαν Πρυτανεία πιστεύουμε πως με την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και βοήθεια της μεγάλης πλειοψηφίας της Πολυτεχνικής Κοινότητας και τη δουλειά όλων πετύχαμε μαζί πάρα πολλά. Το Πολυτεχνείο Κρήτης επιδεικνύει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα και η ποιότητα της έρευνας που εκπονεί και της εκπαίδευσης που παρέχει τυγχάνουν μιας ολοένα αυξανόμενης διεθνούς αναγνώρισης.
Εξασφαλίσαμε τρία χρόνια πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα γαλήνης και ηρεμίας στο Πολυτεχνείο, ώστε τα μέλη της πολυτεχνικής κοινότητας να αφοσιωθούν απερίσπαστα στο έργο τους.
Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις σε όλες τις σημαντικές επιλογές που χρειάστηκε να κάνουμε σαν Ίδρυμα, αφού καθιερώσαμε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από ουσιαστικό διάλογο και σωστή ανάλυση και προετοιμασία των θεμάτων, τόσο με τους Προέδρους των Τμημάτων, την συμβολή των οποίων στην διοίκηση καταστήσαμε ουσιαστική, όσο και με τα μέλη ΔΕΠ, το επιστημονικό, τεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό, αλλά και με όσες φοιτητικές παρατάξεις αλλά και μεμονωμένους φοιτητές ήθελαν να συμμετάσχουν στις τακτικές ανοικτές συναντήσεις τους μαζί μας. Οι πόρτες της Πρυτανείας παρέμεναν πάντα ανοικτές για όλους, όπως κι εμείς παραμείναμε συνεχώς ανοικτοί στο διάλογο.
Κάναμε πράξη την ισονομία προς πάσα κατεύθυνση και αρνηθήκαμε τον διαχωρισμό σε ημέτερους και αντιπάλους.
Οδηγήσαμε το Ίδρυμα σθεναρά, με σύνεση και μετριοπάθεια, αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να διολισθήσουμε σε αυταρχισμό αλλά και χωρίς να επιτρέψουμε τον ευτελισμό της ακαδημαϊκής τάξης και δεοντολογίας.
Καταστήσαμε το Πολυτεχνείο σεβαστό στο εσωτερικό της χώρας, εκφέροντας μεστές και εποικοδομητικές απόψεις για θέματα καυτά, εκεί που άλλοι ταγοί προτιμούσαν να σιωπούν.
Τολμήσαμε να απαιτήσουμε τον εκσυγχρονισμό μιας ανώτατης παιδείας που είναι και θα πρέπει να παραμείνει δημόσια. Δεν διστάσαμε να καταγγείλουμε τις δυσλειτουργίες, την έλλειψη φαντασίας και την ανεπάρκεια του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο μας φέρνει πολύ συχνά σε αδιέξοδο τόσο στο οικονομικό όσο και στο θεσμικό επίπεδο.
Εισαγάγαμε πρωτοποριακούς θεσμούς στην εσωτερική λειτουργία του Ιδρύματος, θεσμοθετήσαμε κίνητρα ακαδημαϊκών επιδόσεων στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας για να συμμετέχουν με επιτυχία στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, ενθαρρύναμε και ενισχύσαμε οικονομικά την βασική και την καινοτόμο έρευνα, δώσαμε αποφασιστικές λύσεις σε χρονίζοντα θέματα υποδομών και καταφέραμε την μονιμοποίηση πολλών δεκάδων συμβασιούχων ακόμη και υπό προϋποθέσεις όπου άλλα πανεπιστήμια απέτυχαν.
Αναδιοργανώσαμε σε σημαντικό βαθμό το έργο των υπηρεσιών του Ιδρύματος διορθώνοντας δυσλειτουργίες του παρελθόντος και θέσαμε, με την βοήθεια των υπαλλήλων, σε νέες στέρεες βάσεις την λειτουργία σημαντικών τομέων της διοίκησης.
Παραδώσαμε έγκαιρα σε λειτουργία μία πλήρως εξοπλισμένη και σύγχρονη Βιβλιοθήκη, ολοκληρώνουμε νέες κτηριακές υποδομές, εκπονήθηκαν νέες μελέτες, αρχίσαμε την ανέγερση νέων κτηρίων, ολοκληρώσαμε την μελέτη για την δενδροφύτευση της Πολυτεχνειούπολης, εγκαταστήσαμε την δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ακρωτήρι και καθιερώσαμε να αμείβεται επιτέλους η υπερωριακή εργασία που προσφέρουν οι υπάλληλοι.
Θεσπίσαμε την οικονομική ενίσχυση φοιτητών που έχουν ανάγκη και επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια για την προσφορά βοηθητικής εργασίας στο Πολυτεχνείο. Ιδρύσαμε το Γραφείο Συμβουλευτικής για τους φοιτητές και παραδίδουμε μια αξιοζήλευτη υποδομή αθλητικών εγκαταστάσεων, αληθινό κόσμημα και στολίδι.
Ζητάμε τώρα την δική σας έγκριση, ώστε το έργο αυτό να μπορέσει να συνεχιστεί. Η εποικοδομητική κριτική και η προσφορά φρέσκων ιδεών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα λάθη μας. Ούτως ή άλλως η συνέχιση της ανοδικής πορείας του Ιδρύματος είναι υπόθεση όλων μας.
Σας καλούμε λοιπόν να συνεχίσουμε μαζί σ’ αυτή την ωραία πορεία.
Καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης, υποψήφιος πρύτανης
Καθηγητές Νικόλαος Βαρότσης και Μιχαήλ Πατεράκης, υποψήφιοι αντιπρυτάνεις
Χανιά, 10 Μαΐου 2008