Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ομιλία στα Πλαίσια της 'Εκθεσης Θαλάσσια Ρύπανση και Απόβλητα-Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

  • Συντάχθηκε 27-09-2012 13:56 από Eleni Kastanaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: ekastanaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 27-09-2012 20:35

    Κύρια: ΕΤΕΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΠΕΡ, ΕΤΕΠ ΜΗΠΕΡ
    ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

    ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

    8 – 30 Σεπτεμβρίου 2012

    Εγκαταστάσεις Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων

    Νεώριο του Μόρο


    Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Λέκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης Δρ. Δανάης Βενιέρη με θέμα «Μικροβιολογική μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων», στα πλαίσια της παραπάνω έκθεσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Νεώριο του Μόρο).

    Η ομιλία θα επικεντρωθεί στα βασικότερα προβλήματα μικροβιολογικής μόλυνσης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θάλασσες και οι ωκεανοί παγκοσμίως. Η διατήρηση της μικροβιολογικής ποιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας δεδομένων των κινδύνων που ενέχονται για τη δημόσια υγεία. Τα υδάτινα συστήματα πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές όσον αφορά στο μικροβιολογικό φορτίο που φέρουν, ώστε να διασφαλίζεται η ανθρώπινη υγεία. Τα κυριότερα προβλήματα που πλήττουν τη δημόσια υγεία αφορούν επιδημίες που προκύπτουν από κατανάλωση ή επαφή με μολυσμένο νερό, όπως αναφέρεται σε επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί. Οι μολυσματικοί παράγοντες μεταδίδονται στο ευρύ κοινό, θέτοντας σε κίνδυνο ανάλογα με το είδος τους ολόκληρες κοινότητες.

    Η μικροβιολογική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων αξιολογείται με την ανίχνευση της κοπρανώδους μόλυνσης, με τον έλεγχο της παρουσίας και συγκέντρωσης συγκεκριμένων μικροοργανισμών - δεικτών. Τέτοιοι μικροοργανισμοί - δείκτες είναι τα κοπρανώδη κολοβακτηριοειδή, η Escherichia coli και οι κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι. Η παρουσία τους σχετίζεται άμεσα με κοπρανώδες υλικό ποικίλης προέλευσης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ουσιώδες υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια, πρωτόζωα και ιούς. Η κοπρανώδης μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων υποβαθμίζει την ποιότητά τους, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα έχει και σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις. Ανάλογα με την έκταση της μικροβιολογικής μόλυνσης ποικίλλει και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος, το οποίο μπορεί να έχει πολλές προεκτάσεις. Έτσι, αναφερόμαστε σε επιπτώσεις σε οστρακοκαλλιέργειες και αλιείς ψαριών ή ακόμη και απαγόρευση προσέγγισης σε ακτές κολύμβησης με συνέπεια απώλειες από τουριστικά κέρδη.

    Ωστόσο, η ανίχνευση κοπρανώδους μόλυνσης στο υδάτινο περιβάλλον δεν είναι επαρκής προκειμένου να οριοθετηθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να υποδειχθούν οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Εκείνο που καθίσταται απαραίτητο είναι η διάκριση και δη ο ακριβής προσδιορισμός της προέλευσης της κοπρανώδους μόλυνσης, η οποία εστιάζεται κυρίως στο ανθρώπινο και το ζωικό κοπρανώδες υλικό. Πιο συγκεκριμένα, κοπρανώδης μόλυνση ενδέχεται να προκύψει από εκροή ακατέργαστων λυμάτων, υπερχείλιση υπονόμων, απορροές βιολογικών καθαρισμών και βιομηχανικών μονάδων καθώς και από απορροές αγροτικών περιοχών, απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία μπορεί να διασπείρονται σε εκτεταμένες περιοχές. Οι δύο βασικές παράμετροι, οι οποίες θέτουν την αναγκαιότητα διάκρισης είναι α) ο καθορισμός των πιθανών λοιμώξεων που δύνανται να προκληθούν στον άνθρωπο και β) οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
    Στόχος της συγκεκριμένης ομιλίας, αλλά και του συνόλου της έκθεσης, είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό επί του θέματος της θαλάσσιας ρύπανσης και να συνειδητοποιήσει τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και τις ευθύνες, που κάθε ένας από εμάς έχει.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012