Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διδακτορικής Διατριβής κ.Ν.Οικονόμου (Τμήμα ΜηχΟΠ)

  • Συντάχθηκε 10-05-2010 13:19 από Nektaria Fytraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: nfytraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος. Άλλες ιδιότητες: υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    Παρουσίαση
    Διδακτορικής Διατριβής
    του Οικονόμου Νικόλαου του Θεμιστοκλή
    Διπλωματούχου Μηχανικού Ορυκτών Πόρων
    του Πολυτεχνείου Κρήτης

    Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:
    «Ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας δεδομένων γεωραντάρ με την χρήση του μετασχηματισμού S»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010
    Ώρα παρουσίασης: 13:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜηχΟΠ

    Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    - Καθηγητής Αντ.Βαφείδης (επιβλέπων)
    - Καθηγητής Γρ.Τσόκας (ΑΠΘ)
    - Καθηγητής Ι.Λούης (ΕΚΠΑ)
    - Καθηγητής Δ.Χριστόπουλος
    - Αν.Καθηγητής Π.Σουπιός (ΤΕΙ Κρήτης)
    - Επ.Καθηγητής Γ.Αποστολόπουλος (ΕΜΠ)
    - Λέκτορας Αντ.Γιαννόπουλος (Παν/μιο Εδιμβούργου)



    Περίληψη διδακτορικής διατριβής
    Στην παρούσα διατριβή αναπτύσσεται μεθοδολογία χρονικά μεταβαλλόμενης αποσυνέλιξης δεδομένων γεωραντάρ με την χρήση του μετασχηματισμού S.
    Οι τομές γεωραντάρ αποκτούν μείωση της χρονικής ανάλυσης με το βάθος, λόγω του ότι τα Η/Μ κύματα παρουσιάζουν απόσβεση, η οποία συνήθως είναι εμφανέστερη στις αρμονικές υψηλών συχνοτήτων. Κατ΄ αρχήν προτείνεται μεθοδολογία εξισορρόπησης φάσματος για την διόρθωση των κυματομορφών σχετικά με το παραπάνω φαινόμενο. Με την χρήση της τεχνικής αυτής αποφεύγονται τα προβλήματα των διάφορων τεχνικών αντίστροφου φίλτρου Q*, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στην ανάγκη εκτίμησης του συντελεστή Q* και στην αστάθεια εκτίμησης αυτού με μεθόδους που βασίζονται στην κυρίαρχη συχνότητα λόγω του φαινόμενου της διασποράς. Με την χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας εξισορρόπησης φάσματος σχεδιάζεται και εφαρμόζεται ενίσχυση των πλατών των κυματομορφών στον χώρο t-f και επιλέγεται χρονικά μεταβαλλόμενο εύρος συχνοτήτων για την μείωση κυρίως του υψίσυχνου θορύβου. Απαιτείται δε πλάτος του φάσματος αναφοράς για περεταίρω μορφοποίηση του πλάτους του φάσματος της καταγραφής. Σημειωτέον, ότι μέσω της εν λόγω τεχνικής πραγματοποιείται εξισορρόπηση φάσματος σε χρονικά παράθυρα μικρής διάρκειας του κάθε ίχνους γεωραντάρ ξεχωριστά, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική.
    Επιπλέον, δείχνεται ότι η εξισορρόπηση φάσματος είναι προαπαιτούμενο βήμα για την αποσυνέλιξη και όχι εναλλακτική μεθοδολογία για την αύξηση της χρονικής ανάλυσης, όπως αναφέρεται στην σύγχρονη βιβλιογραφία. Μετά από αποσυνέλιξη κυματιδίου, πραγματοποιείται περεταίρω διόρθωση της υπολειμματικής φάσης των καταγραφών με την χρήση της μεθόδου μεγιστοποίησης της κύρτωσης. Το τελευταίο αυτό βήμα επεξεργασίας, που στην ουσία είναι αποσυνέλιξη φάσης, θεωρείται απαραίτητο ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να περιγράφεται από κυματίδια μηδενικής φάσης, που προσομοιάζουν τους περιορισμένου εύρους συντελεστές ανάκλασης (band-pass reflectivity series).
    Η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης μεθοδολογίας αποσυνέλιξης φαίνεται κατ΄αρχήν μετά την εφαρμογή της σε συνθετικά δεδομένα. Εφαρμόζεται επίσης σε δεδομένα από ελεγχόμενο πείραμα και φανερώνονται οι ανακλάσεις του υδροφόρου ορίζοντα και υπερκείμενης ακόρεστης ζώνης. Η εν λόγω μεθοδολογία δοκιμάστηκε επίσης σε δεδομένα από μετρήσεις στο λατομείο Bissen, το οποίο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του λιμανιού Sturgeon, στο Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, φανερώνοντας ανακλάσεις που δεν ήταν εμφανείς λόγω του θορύβου και της επίδρασης της κυρίαρχης κυματομορφής. Τέλος, η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόστηκε σε δεδομένα από περιοχή με θαμμένες μεταλλικές δεξαμενές με το πιο αξιόλογο αποτέλεσμα να είναι η εμφάνιση της ανάκλασης του κάτω μέρους μεταλλικής δεξαμενής, ακτίνας τριών μέτρων, σχεδόν γεμάτης με κηροζίνη.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012