Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

ανακοίνωση παρουσίασης διπλωματικής εργασίας Σ. Σμάλης - ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 11-06-2012 12:55 από Galateia Malandraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: gmalandraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΑΡΜΗΧ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΣΚΛΑΒΟΣ ΣΜΑΛΗΣ

    με θέμα

    “Κοινωνικό δίκτυο ανασκόπησης ταξιδιών”
    “Social networking service for tour preview”

    Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012, 13:00
    Αίθουσα 145.Π.42 2ος όροφος, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    επ.καθ Δεληγιαννακης Αντώνιος (επιβλέπων)
    καθ. Χριστοδουλάκης Σταύρος
    καθ. Γαροφαλάκης Μίνως


    Περίληψη

    Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία γίνεται υλοποίηση μίας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, με όνομα “ Travel Book ”. Οι χρήστες της θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες που έχουν να κάνουν κυρίως με ταξιδιωτικές εμπειρίες. Η πληροφορία αυτή θα αποτυπώνεται τόσο χρονικά όσο και τοπικά με μεγάλη ακρίβεια χάρη στη χρήση του Google Earth, πάνω στο οποίο ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να περιγράψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πορεία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και τις εμπειρίες τις οποίες βίωσε.
    Η χρήση του Google Earth στην εφαρμογή μας ξεκινάει με την ενσωμάτωση του plugin το οποίο μας παρέχει δωρεάν η Google. Εκτός από το plugin η Google μας παρέχει και ένα JavaScript API στο οποίο ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες που ο χρήστης μπορεί να κάνει πάνω στον χάρτη, σε μορφή JavaScript συναρτήσεων, όπως σχεδιασμός markers και γραμμών, ακριβώς όπως στο Google Maps API,με τη διαφορά ότι εδώ είναι δυνατή η 3D αναπαράσταση.
    Στην συγκεκριμένη εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει ένα ταξίδι ακριβώς όπως το βίωσε πάνω στον χάρτη του Google Earth. Μπορεί να οριστεί η σειρά επισκεψιμότητας του κάθε μέρους και να περιγραφεί η εμπειρία την οποία βίωσε ο χρήστης αποτυπωμένη σε φωτογραφίες, εικονίδια περιγραφικά της δραστηριότητας του, όπως πχ ποδήλατο για ποδηλασία, και αφηγήσεις οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε αναδυόμενα balloons. Στην περίπτωση των εικόνων η εφαρμογή μας έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει το που τραβήχτηκε εξάγοντας ,αν υπάρχει την πληροφορία των μεταδεδομένων για τις συντεταγμένες από gps, και να τοποθετείται αυτόματα στο σημείο αυτό.
    Η ανασκόπηση του ταξιδιού μπορεί να γίνει είτε με απλή απεικόνιση των σημείων στο χάρτη, ενωμένα με μία γραμμή μεταξύ τους, ώστε να φαίνεται η πορεία που ακολουθήθηκε, είτε με μορφή αναπαραγωγής ενός αφηγηματικού βίντεο. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της λειτουργίας touring του Google Earth, όπου οδηγούμαστε αυτόματα από σημείο σε σημείο, του οποίου προβάλλεται ταυτόχρονα η περιγραφή με τη χρήση των αναδυόμενων παραθύρων πληροφοριών. Η εφαρμογή παρέχει επίσης την δυνατότητα στους χρήστες της να συνδεθούν μεταξύ τους. Έτσι οι χρήστες που συνδέονται μεταξύ τους, μπορούν να κάνουν ανασκόπηση, εκτός των προσωπικών τους ταξιδιών, και των ταξιδιών των φίλων τους.
    Οι χρήστες μπορούν να επιτελέσουν επίσης, όλες εκείνες τις λειτουργίες που σχετίζονται με το χαρακτήρα κοινωνικής δικτύωσης της εφαρμογής. Έτσι μπορούν να αναζητήσουν φίλους και να συνδεθούν με αυτούς , αποστέλλοντας αιτήματα φιλίας. Ακόμα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αποστέλλοντας άμεσα μηνύματα. Τέλος μπορούν ενημερώνονται για τα πεπραγμένα τον φίλων τους , λαμβάνοντας ενημερώσεις , για τις δραστηριότητες τους στην εφαρμογή , ενώ μπορούν να δουν τις βασικές πληροφορίας των άλλων , μέσω του προφίλ που διατηρεί ο κάθε χρήστης.
    Για την υλοποίηση του interface της εφαρμογής ακολουθήθηκαν οι βασικές αρχές σχεδίασης οι οποίες έχουν να κάνουν με την πλήρη ενημέρωση και καθοδήγηση του χρήστη, την ομαδοποίηση της λειτουργικότητας ,την ευκολία πλοήγησης , την επιλογή χρωμάτων, τη συνέπεια , τη χρήση της ενεργής οντότητας και τέλος το χειρισμό των λαθών που μπορεί να προκύψουν από την αλληλεπίδραση του χρήστη με την εφαρμογή.
    Όσον αφορά το σχεδιασμό του συστήματος , επιλέχτηκε το μοτίβο σχεδιασμού BCED (Boundary, Control, Entity, Database Interface – Layers). H λογική της εφαρμογής σχεδιάστηκε με βάση το μοντέλο MVC pattern (Model–View–Controller), το οποίο καταφέρνει την ενοποίηση των τεχνολογιών Java Servlet και Java Server Pages με αποτέλεσμα τον αγαστό συνδυασμό των πλεονεκτημάτων της κάθε τεχνολογίας.
    Για την υλοποίηση του τμήματος της εφαρμογής το οποίο είναι ορατό στο χρήστη (client side) χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα οι τεχνολογίες HTML ,DHTML , JavaScript και Αjax. Τα χαμηλότερα επίπεδα της εφαρμογής, δηλαδή αυτά που είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση των αιτημάτων του χρήστη , τη διαχείριση και την αποθήκευση δεδομένων υλοποιούνται με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java. Για την διαχείριση και υλοποίηση της βάσης δεδομένων χρησιμοποιείται η γλώσσα MySQL. Όσον αφορά τον τρόπο σύνδεσης της βάσης δεδομένων με την εφαρμογή , αυτό γίνεται με τη χρήστη του κατάλληλου JDBC driver που είναι ένας οδηγός που έχει γραφτεί σε Java.
    Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα ανάπτυξης δικτυακών εφαρμογών, NetBeans 6.8 . Για την ανάπτυξη και διαχείριση της βάσης δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ο MySQL server, η έκδοση του οποίου είναι η 5.1.44 . Τέλος χρησιμοποιήθηκε ο Apache Server 6.1, για την προσομοίωση της εφαρμογής , ανεβάζοντας την αρχικά σε τοπικό δίκτυο, και κατόπιν σε server του πολυτεχνείου Κρήτης.


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012