Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

παρουσίαση εργασίας μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης

  • Συντάχθηκε 26-03-2012 15:29 από Gryspolaki Dimitra Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη:

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: -.
    Παρουσίαση Εργασίας Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)


    Εξεταζόμενος φοιτητής: Δημόπουλος Νικόλαος

    Τίτλος εργασίας: «Κατανομή χρυσού σε πετρώματα νεογενούς και προνεογενούς ηλικίας της Δυτικής Κρήτης»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012
    Ώρα παρουσίασης: 12:00 π.μ.
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων Μηχ.Ο.Π.

    Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθηγητής Εμ. Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Ηλ. Σταμπολιάδης
    Καθηγητής Γ. Χρηστίδης

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ο ρόλος της ανίχνευσης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα των κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων όπως ο χρυσός αποκτά νέα διάσταση. Στο παρελθόν λόγω και των περιορισμένων τεχνικών δυνατοτήτων η εκμετάλλευση του χρυσού αφορούσε μόνο κοιτάσματα με υψηλές περιεκτικότητες σε χρυσό. Σήμερα εφαρμόζοντας νέες τεχνικές έχει ανοίξει ο δρόμος για την έρευνα και στην συνέχεια την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με πολύ χαμηλές περιεκτικότητες που αγγίζουν ακόμα και τα 500 mg/tn. Στην αρχική δε φάση της ανίχνευσης και εντοπισμού κοιτασμάτων, δείγματα με τιμές περιεκτικότητας πάνω από 50 – 100 ppb σε χρυσό είναι καθοριστικά για την συνέχιση ή μη των ερευνών.
    Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αφορά στην έρευνα της κατανομής συγκεντρώσεων χρυσού στις κύριες λιθολογίες των πετρωμάτων που εμφανίζονται και δομούν το μεγαλύτερο τμήμα της ΒΔ Κρήτης στο Ν. Χανίων. Τα πετρώματα που δομούν και εμφανίζονται στη περιοχή έρευνας έχουν ομαδοποιηθεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στα Προνεογενή ή αλπικά και τα Νεογενή ή μεταλπικά. Στην πρώτη μεγάλη κατηγορία εμπίπτουν μεταμορφωμένα πετρώματα που εμπεριέχουν μεταξύ των άλλων και μεταμορφωμένα ηφαιστειακά πετρώματα του Περμίου -Τριαδικού (πετρώματα του Φυλλιτικού Καλύμματος) καθώς επίσης και μη μεταμορφωμένες ακολουθίες που επίσης μεταξύ των άλλων λιθολογιών περιέχουν ηφαιστειακά του Τριαδικού - Ιουρασικού (πετρώματα της Ζώνης της Πίνδου). Τα πετρώματα αυτά κατά το Νεογενές διαβρώθηκαν και αποτέλεσαν τμήμα των ιζημάτων που κάλυψε τις ιζηματογενείς λεκάνες στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή. Η συγκεκριμένη γεωτεκτονική και ιζηματολογική εξέλιξη έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη μελέτη, σε πρώτο στάδιο, μιας πολύπλοκης γεωλογικής διεργασίας που σχετίζεται με την κατανομή των ιχνών χρυσού στα πρωτογενή μεταμορφωμένα και μη πετρώματα καθώς και την προσέγγιση των τιμών του υποβάθρου στα Νεογενή πετρώματα που προέκυψαν από τη διάβρωση των Προνεογενών.
    Προσαρμόζοντας την δειγματοληψία στις κύριες γεωλογικές παραμέτρους που καθόρισαν την τεκτονική και στρωματογραφική εξέλιξη της περιοχής, πάρθηκαν 75 δείγματα για αναλύσεις χρυσού. Τα δείγματα, μέσου βάρους 30 περίπου κιλών (με τρεις εξαιρέσεις δειγμάτων από μεταλλοφορίες φλεβών), υπέστησαν την κλασσική επεξεργασία προετοιμασίας για την εφαρμογή της πυρομεταλλουργικής μεθόδου (Fire Assay): προετοιμασία-ξήρανση-λειοτρίβιση- ισόποσος διαχωρισμός, μέτρηση με φθορισιμετρία ακτίνων Χ (XRF), κυάνωση (σε περίπτωση που είναι ιζηματογενές) και διαχωρισμός σε δύο υπό-δείγματα (ενεργός άνθρακας εμπλουτισμένος σε Au-, απόρριμμα απεμπλουτισμένο), απομόνωση του χρυσού και του αργύρου με πυρομεταλλουργικές διεργασίες (Fire Assay) σε δύο φάσεις, διαλυτοποίηση του εναπομείναντος κράματος χρυσού-αργύρου και απομάκρυνση του δευτέρου. Οι τελικές μετρήσεις των δειγμάτων πραγματοποιήθηκαν με την μέθοδο φασματοφωτομετρίας ατομικής απορρόφησης, με χρήση ηλεκτρικά θερμαινόμενου κλιβάνου (GF-AAS). Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων η τελική τιμή συνοδεύεται από το σ (τυπική απόκλιση) και το s (σχετικό σφάλμα). Χαρακτηριστικό όλων των δειγμάτων που μετρήθηκαν είναι η παρουσία χρυσού σε τιμές πολύ υψηλότερες από το όριο ανιχνευσιμότητας της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, το οποίο αγγίζει το 0,1 ppb. Ποιο συγκεκριμένα:
    • Στα Νεογενή πετρώματα (19 δείγματα) μετρήθηκε μέση περιεκτικότητα χρυσού ίση με 69 ppb (σ=24 ppb, s=35%), τιμές που βρίσκονται πολύ πάνω από τις μέσες τιμές υποβάθρου αντίστοιχων ιζημάτων, οι οποίες κυμαίνονται από 1,5 έως 9 ppb, και μπορούν να ερμηνευτούν ότι προήλθαν από την διάβρωση των Προνεογενούς ηλικίας πετρωμάτων.
    • Στα Προνεογενή πετρώματα μετρήθηκε μια μέση περιεκτικότητα Au ίση με 60 ppb (με σ=44, s=73% ppb). Από τα Προνεογενή πετρώματα, δείγματα μεταμορφωμένων (Φυλλιτικό κάλυμμα - 46 δείγματα) έδειξαν μέση περιεκτικότητα Au ίση με 62 ppb (με σ =46 ppb, s=74%) ενώ τα μη μεταμορφωμένα (ζώνη της Πίνδου - 10 δείγματα) έδειξαν μέση περιεκτικότητα σε χρυσό ίση με 54 ppb (με σ=34 ppb, s=63%). Στο σύνολο των δειγμάτων, η χαμηλότερη τιμή περιεκτικότητας που μετρήθηκε είναι 13 ppb χρυσού, 8 φορές πάνω από τον μέσο όρο του φλοιού (1,5 ppb) και η υψηλότερη είναι 264 ppb χρυσού, ενώ 13 δείγματα εμφάνισαν περιεκτικότητες μεγαλύτερες των 100 ppb, εκ των οποίων 5 σε μεταψαμμίτες.
    Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σχετική ισορροπία τιμών κατανομής χρυσού μεταξύ των μητρικών πετρωμάτων και των προϊόντων διάβρωσης τους. Ταυτόχρονα οι σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις χρυσού που μετρήθηκαν σε δείγματα που πάρθηκαν από μεγάλου πάχους και έκτασης μεταψαμμίτες του Φυλλιτικού Καλύμματος, στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης της συγκέντρωσης και κατανομής του χρυσού στα πετρώματα αυτά.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012