Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

παρουσίαση εργασίας μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης

  • Συντάχθηκε 22-03-2012 09:23 από Gryspolaki Dimitra Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη:

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: -.
    Παρουσίαση Εργασίας
    Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)


    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Καραμπάτσου Γεωργία

    Τίτλος εργασίας: «Διερεύνηση ορυκτολογικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των δομικών υλικών του ενετικού φρουρίου του Κούλε Ηρακλείου»


    Ημέρα παρουσίασης: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012
    Ώρα παρουσίασης: 13:00 π.μ.
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων Μηχ.Ο.Π.

    Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθηγητής Θ.Μαρκόπουλος (επιβλέπων)
    Καθηγητής Εμ. Μανούτσογλου
    Επίκουρος Καθηγητής Γ. Αλεβίζος


    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των φυσικοχημικών και ορυκτολογικών ιδιοτήτων τόσο των δομικών λίθων όσο και των κονιαμάτων του φρουρίου Κούλε Ηρακλείου, ώστε να επιτευχθεί συμβατότητα μεταξύ των αρχικών υλικών του φρουρίου και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν σε εργασίες μελλοντικών επεμβάσεων συντήρησης – συμπλήρωσης κονιαμάτων. Το φρούριο Κούλε είναι ένα εντυπωσιακό φρούριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμένα του Ηρακλείου. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204-1669) στο βορειότερο σημείο της λωρίδας των βράχων και των υφάλων που όριζαν το μικρό όρμο όπου διαμορφώθηκε η λεκάνη του λιμένα, ενώ το οχυρό που σώζεται σήμερα είναι η τελευταία στη σειρά αμυντική κατασκευή που δομήθηκε στο ίδιο σημείο. Η κάτοψη του φρουρίου όπως διαμορφώθηκε στη τελική του μορφή, κάλυπτε επιφάνεια περίπου 3.600 μ2 και παρουσίαζε ένα περίεργο για οχυρωματικό έργο σχήμα. Το κτίσμα αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα: το προς τα νοτιοδυτικά τμήμα έχει κάτοψη σε σχήμα παραλληλόγραμμου, ενώ εκείνο προς τα βορειοανατολικά έχει κάτοψη σε σχήμα μισής έλλειψης. Η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μας παρέδωσε δεκαεπτά δείγματα πυρήνων διατρημάτων δομικών λίθων και πέντε δείγματα κονιαμάτων τα οποία έχουν εξαχθεί από διάφορα σημεία του ενετικού φρουρίου, με σκοπό να καθοριστούν τα φυσικοχημικά και ορυκτολογικά τους χαρακτηριστικά και ο βαθμός διάβρωσής τους. Στους δομικούς λίθους μετρήθηκε η περιεχόμενη υγρασία(%), το φαινόμενο πορώδες(%), ο περιεχόμενος ασβεστίτης(%) και δολομίτης(%), η απώλεια πύρωσης(%)στους 1050ο C και το ολικό στερεό υπόλειμμα αδιάλυτο σε HCl(%). Προσδιορίστηκε επίσης η ορυκτολογική σύσταση τόσο των δομικών λίθων όσο και του αδιάλυτου υπολείμματος αυτών με τη μέθοδο της περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ και εξετάστηκαν οι λεπτές τομές των δομικών λίθων με πολωτικό μικροσκόπιο. Στα κονιάματα έγινε μέτρηση της απώλειας πύρωσης των δειγμάτων, θερμική ανάλυση υψηλών θερμοκρασιών με την θερμοσταθμική μέθοδο TGA, κοκκομετρική ανάλυση, προσδιορισμός της ορυκτολογικής τους σύστασης και τέλος παρατήρηση αυτών με το στερεοσκόπιο και το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM). Οι δομικοί λίθοι του ενετικού φρουρίου είναι κυρίως βιοκλαστικοί και μικριτικοί λατυποπαγείς ασβεστόλιθοι. Η κονία των κονιαμάτων χαρακτηρίζεται ως ασβεστιτική ενώ τα αδρανή είναι κυρίως χαλαζιακής και δευτερευόντως ασβεστιτικής σύστασης με αναλογία κονία/αδρανές από 1/0.96 έως 1/2.6 κατ’όγκο. Σε κάθε εργασία μελλοντικών επεμβάσεων συντήρησης – συμπλήρωσης κονιαμάτων πρέπει να αξιολογούνται οι προς σύνδεση δομικοί λίθοι και τα κονιάματα να είναι συγγενούς κοκκομετρικής διαβάθμισης. Τα αδρανή πρέπει να είναι κυρίως χαλαζιακής σύστασης (~70%) και δευτερευόντως ασβεστιτικής σύστασης (~30%) και στη σύσταση των κονιών που πρόκειται να εφαρμοσθούν για εργασίες συμπλήρωσης, απαιτείται προσθήκη υδραυλικής ασβέστου NHL 3.5 σε αναλογίες αδρανών προς κονία 2.5/1, προκειμένου τα κονιάματα να είναι ανθεκτικά στη θαλάσσια διάβρωση.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012