Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας-Τμήμα ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 12-12-2011 12:06 από Dimitra Athenaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: athenaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΠΔ, απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΤΟΜΑΡΑ ΑΥΡΑ

    με θέμα

    “Αστικές γεννήτριες ενίσχυσης χωρικής εμπειρίας”

    Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, 7μμ
    Μεγάλη Αίθουσα

    Εξεταστική Επιτροπή

    Ουγγρίνης Κων/νος (επιβλέπων), Επίκουρος Καθηγητής
    Γιαννούδης Σωκράτης (συνεπιβλέπων) Λέκτορας
    Παρθένιος Παναγιώτης, Επικουρος Καθηγητής
    Παπαμανώλης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής

    Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, η ζωή στις πόλεις κινείται με ταχύτατους ρυθμούς καθοδηγούμενη τις περισσότερες φορές από ηλεκτρονικά δίκτυα και ψηφιοποιημένα αγαθά. H επανάσταση της πληροφορίας και η κυριαρχία των εικόνων και της νέας τεχνολογίας στους αστικούς δημόσιους χώρους έφερε σημαντικές αλλαγές στην αντιληπτική κατάσταση των χωρικών δομών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βιώνεται πλέον ο χώρος.
    Η ενεργοποίηση των αισθήσεων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες πρέπει να αρχίσει να επαναπροσδιορίζει τον όρο της βιωματικής εμπειρίας μέσω του σχεδιασμού του αστικού δημόσιου χώρου ο οποίος απαιτεί μια ανθρωποκεντρική και πολυαισθητηριακή προσέγγιση πλέον.
    Η συγκεκριμένη διπλωματική προτείνει τρία αντικείμενα για την ενίσχυση και ενεργοποίηση των δημόσιων αστικών χώρων. Tα αντικείμενα αυτά τοποθετούνται σε σταθερά χωρικά πλαίσια του αστικού δημόσιου χώρου, σε οργανωμένες ή μη περιοχές αυτού, έχουν όμως παράλληλα τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης και τοποθέτησης τους σύμφωνα με τις επιθυμίες του χρήστη. Εκτός απο τη μεμονωμένη τοποθέτηση τους, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συνόλων απο τον συνδυασμό αυτών των αντικειμένων παράγοντας κυτταρικές μορφές μεγάλης κλίμακας, όπου εκτός απο τις λειτουργίες, τις νέες χρήσεις και δραστηριότητες που προσφέρουν, επηρεάζουν την εικόνα του χώρου αλλάζοντας το αστικό τοπίο.

    Οι μονάδες αυτές, δεν είναι απλά αντικείμενα- προιόντα μαζικής παραγωγής αλλά μεσολαβητές δημιουργίας πλαισίων εμπειρίας, το οποία βιώνονται με όλες τις αισθήσεις ικανοποιώντας ταυτόχρονα δημόσιες δραστηριότητες.
    Το αντικείμενο γίνεται το μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας του χρήστη με το περιβάλλον αλλά και με τους υπόλοιπους χρήστες. Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα νέο είδος κοινωνικού διαλόγου διαμορφώνοντας ένα νέο αναγεννημένο περιβάλλον και μια καινούρια στάση ζωής που αφορά τον αστικό δημόσιο χώρο.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012