Συντάχθηκε 10-12-2024 14:16
Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα Συνεδριάσεων
Έναρξη: 17/12/2024 09:00
Λήξη: 17/12/2024 10:00
Τίτλος εργασίας: "Προσομοίωση και δυνατότητα βελτιστοποίησης Εργοστασίου Εμπλουτισμού μεταλλεύματος Cu-Zn της Δομινικανής Δημοκρατίας" – "Simulation and optimization potential of the Cu-Zn ore beneficiation plant in the Dominican Republic".
Τριμελής εξεταστική επιτροπή:
1. Ευάγγελος Πετράκης, Επικ. Καθ. (επιβλέπων)
2. Κωνσταντίνος Κομνίτσας,Καθηγητής ΜΗΧΟΠ
3. Μιχάλης Γαλετάκης,Καθηγητής ΜΗΧΟΠ
Περίληψη
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η προσομοίωση ενός εργοστασίου εμπλουτισμού της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο επεξεργάζεται θειούχο μετάλλευμα και παράγει τελικά συμπυκνώματα χαλκού και ψευδαργύρου. Μέσω του λογισμικού MODSIM™, επιχειρείται αρχικά να αναπαραχθεί, όσο πιο πιστά γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, μια αντιπροσωπευτική εκδοχή του εργοστασίου αυτού και κατόπιν προτείνονται κι εφαρμόζονται αλλαγές για τη βελτίωσή του.
Η προσομοίωση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του διαγράμματος ροής του εργοστασίου και τη μαθηματική μοντελοποίηση της τροφοδοσίας, καθώς και των μηχανημάτων (λειτουργικές μονάδες), που στηρίχθηκαν στις πληροφορίες που παραχώρησε η εταιρεία CORMIDOM S.A.S. και σε βιβλιογραφικές πηγές. Από την εκτέλεση της προσομοίωσης, αυτού του διαγράμματος ροής, εξάγονται αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται τμηματικά στα αντίστοιχα διακεκριμένα διαδοχικά κυκλώματα. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, γίνονται υπολογισμοί που αφορούν τις λειτουργικές μονάδες και τα κυκλώματα του διαγράμματος ροής, όπως επίσης υπολογίζονται χρήσιμοι δείκτες αξιολόγησης του βαθμού επιτυχίας του διαχωρισμού. Η αρχική τροφοδοσία έχει 2.38% Cu, 2.59% Zn και 27.03% Fe. Οι ποιότητες των τελικών συμπυκνωμάτων, μετά την προσομοίωση, ήταν 16.75% Cu, 8.1% Zn και 33.12% Fe στο συμπύκνωμα του χαλκού και 2.05% Cu, 45.38% Zn και 14.11% Fe στο συμπύκνωμα του ψευδαργύρου.
Η βελτιστοποίηση γίνεται στο ήδη υπάρχον κατασκευασμένο διάγραμμα ροής, με ανακατεύθυνση των ρευμάτων, του απορρίμματος και του συμπυκνώματος, του τελευταίου σταδίου επίπλευσης του εργοστασίου. Από την εκτέλεση αυτής της προσομοίωσης υπολογίστηκαν εκ νέου οι ποιότητες των τελικών προϊόντων, καθώς κι οι αντίστοιχοι δείκτες αξιολόγησης. Οι ποιότητες των νέων τελικών συμπυκνωμάτων, ήταν 18.43% Cu, 8.42% Zn και 32% Fe στο τελικό συμπύκνωμα του χαλκού και 1.84% Cu, 46.1% Zn και 13.72% Fe στο τελικό συμπύκνωμα του ψευδαργύρου.
Με βάση τους δείκτες των τελικών προϊόντων του εργοστασίου, γίνεται συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των δύο (2) εκδοχών που προσομοιώθηκαν. Η συγκριτική αξιολόγηση, ανέδειξε τα προτερήματα των βελτιωτικών αλλαγών που εφαρμόστηκαν, καθώς παρατηρήθηκαν:
❖
Ταυτόχρονη αύξηση στις περιεκτικότητες των χρήσιμων στοιχείων στα τελικά τους συμπυκνώματα (+1.68% Cu στο τελικό συμπύκνωμα του χαλκού και +0.72% Zn στο τελικό συμπύκνωμα του ψευδαργύρου),
❖
Αύξηση 1.69% στην ανάκτηση του Zn στο τελικό του συμπύκνωμα, και
❖
Ταυτόχρονη αύξηση των βαθμών διαχωρισμού του εργοστασίου και για τα δύο (2) συμπυκνώματα (+0.81% στο συμπύκνωμα του χαλκού και +1.72% στο συμπύκνωμα του ψευδαργύρου).
Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): Μοντελοποίηση, προσομοίωση, Εμπλουτισμός, Δομινικανή Δημοκρατία
Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): Mathematical Modeling; Simulation; Optimization; Mineral Processing, Dominican Republic