Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Διάλεξη Καθηγητή Βασίλη Κωστάκη | πρώην Γαλλική Σχολή | Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 | 16:30

  • Συντάχθηκε 03-12-2024 13:25 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: 03-12-2024 15:07

    To TUC Innovation Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει διάλεξη του Καθηγητή Βασίλη Κωστάκη με τίτλο:

    «Πέρα από την Τεχνο-Ουτοπία: Επαναπροσδιορίζοντας την Καινοτομία για ένα Βιώσιμο και Δίκαιο Μέλλον»

    Η διάλεξη θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 16:30 στην πρώην Γαλλική Σχολή.


    Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης της διάλεξης, μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 

    Join Zoom Meeting
    https://tuc-gr.zoom.us/j/85828365018?pwd=WGQrUk1QV1VEcDZoaHpCZ29LdXZSQT09

    Meeting ID: 858 2836 5018
    Password: 479864

     

    Ο Βασίλης Κωστάκης είναι Καθηγητής Τεχνολογικής Διακυβέρνησης και Βιωσιμότητας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν και Συνεργαζόμενο Μέλος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι ο ιδρυτής του P2P Lab και ιδρυτικό μέλος του ορεινού εργαστηρίου "Τζουμέικερς" και της ενεργειακής κοινότητας “Κοινέργεια”.

     

    Περίληψη:

    Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η παγκόσμια ανισότητα πλούτου αποτελούν σήμερα δύο από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις. Πολλοί προτείνουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας ως πανάκεια, οραματιζόμενοι ένα μέλλον όπου η τεχνολογική πρόοδος θα βελτιώσει τις υπηρεσίες και θα ενδυναμώσει τους πολίτες. Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε σπάνιους πόρους, ενώ ο κύκλος ζωής τους επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον όσο και τις εργασιακές συνθήκες. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα παράδοξο: Μπορούν άραγε οι τεχνολογίες που ενδεχομένως επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα να αποτελέσουν ταυτόχρονα και τη λύση τους; Υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσουμε την καινοτομία χωρίς να επιτείνουμε τις ανισότητες και την περιβαλλοντική καταστροφή; Το σεμινάριο αυτό εξετάζει τη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, βιωσιμότητας και ισότητας, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική προσέγγιση. Μέσα από παραδείγματα από διάφορους τομείς - όπως η γεωργία, η ενέργεια και η διαστημική τεχνολογία - διερευνά πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει ουσιαστικά την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012