Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής κ.Παντελίδη Ιωάννη - Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ

  • Συντάχθηκε 17-10-2024 11:14 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος:
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 21/10/2024 14:00
    Λήξη: 21/10/2024 15:00

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Όνοματεπώνυμο Φοιτητή: Ιωάννης Παντελίδης

    Α.Μ.: 2015050035

    Ημερομηνία Παρουσίασης: 21/10/2024

    Ώρα: 14:00

    Αίθουσα:

    Join Zoom Meeting

    https://tuc-gr.zoom.us/j/99115200020?pwd=RlKDTgaMzBBJjENUCCg3xrFf7CavTX.1

     

    Meeting ID: 991 1520 0020

    Password: 935159

     

    Θέμα ΔE « Διερεύνηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας»

    Title « Investigating the effect of environmental factors on the development of obesity»

     

    Επιβλέπων: Δάρας Τρύφων

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    1 Δάρας Τρύφων

    2 Βενιέρη Δανάη

    3 Γλυτσός Θεόδωρος

     

    Περίληψη:

    Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Αν και αρχικά, θεωρείτο πρόβλημα των πλούσιων χωρών, έχει μετατραπεί σε πρόκληση για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να θεωρηθεί ότι, είναι μια χρόνια σύνθετη / πολύπλοκη ασθένεια που ορίζεται από υπερβολικές εναποθέσεις λίπους που μπορούν να βλάψουν την υγεία (ΠΟΥ). Ένας επιπλέον από τους ορισμούς της είναι η ύπαρξη υψηλού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, όπως των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών, του διαβήτη, διαφόρων τύπων καρκίνου κ.α. Θεωρείται μιά από τις σημαντικές αιτίες θανάτου, 6η σε σειρά κατάταξης ανάμεσα στις γενικές αιτίες θανάτων (π.χ. υπέρταση, ατμοσφαιρική ρύπανση, κάπνισμα κλπ). Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα το 2019 ως αποτέλεσμα της (παχυσαρκίας), ποσοστό 10% των συνολικών θανάτων (από τις διάφορες αιτίες) και αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 1990. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το μερίδιο των θανάτων που αποδίδεται σε αυτήν (2019) κυμαίνεται από 8 έως 10%, ενώ σε αυτές μεσαίου εισοδήματος (όπως στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική), το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο. Αυτό προκύπτει τόσο από τον υψηλό επιπολασμό της παχυσαρκίας, όσο και από τα φτωχότερα συνολικά συστήματα υγείας και υγειονομικής περίθαλψης που έχουν οι χώρες αυτές σε σύγκριση με χώρες υψηλού εισοδήματος με παρόμοια υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας. Τέλος, σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος (ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική) εκτιμάται ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για λιγότερο από το 5% των θανάτων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια να μελετηθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα της παχυσαρκίας και να εξεταστεί η τυχόν συσχέτισή της με διάφορούς παράγοντες (μεταβλητές). Πιό συγκεκριμένα, στο 1ο κεφάλαιο της δίνεται ο ορισμός της, αναφέρεται ο επιπολασμός της ανά τον κόσμο, περιγράφονται οι τρόποι μέτρησής και προσδιορισμού της (παλαιότερες και νεότερες προσεγγίσεις). Το 2ο κεφάλαιο αφιερώνεται στην παιδική παχυσαρκία (αιτίες, μοντέλα, και θεραπευτικές προσεγγισεις). Στο 3ο κεφάλαιο αναφέρονται οι αιτίες της παχυσαρκίας, οι τρόποι διάγνωσής της και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Το 4ο κεφάλαιο περιέχει στατιστικά δεδομένα/αποτελέσματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία (αριθμός θανάτων, αριθμός υπέρβαρων ατόμων ανά χώρα κλπ). Η παχυσαρκία εκτός από γεννετήσιους/γεννετικούς παράγοντες μπορεί να σχετίζεται και με περιβαλλοντικούς (παράγοντες). Στο 5ο κεφάλαιο, που είναι και το σημαντικότερο αυτής της εργασίας, εξετάζεται η τυχόν συσχέτιση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε αυτήν με μιά σειρά από παράγοντες (ρύπανση, συστήματα υγείας χώρας, δαπάνες για την υγεία, κατανάλωση λιπαρών κλπ). Στο 6ο και τελευταίο μέρος της δίνονται τα συμπεράσματα της εργασίας.

     

    Abstract:

    Obesity is one of the biggest modern health problems in the world. Although initially seen as a problem in rich countries, it has become a health challenge around the world. It can be considered that, it is a chronic complex disease defined by excessive fat deposits that can harm health (WHO). One more of its definitions is having a high body mass index (BMI). It is a risk factor for many of the leading causes of death in the world, such as heart disease, stroke, diabetes, various types of cancer, etc. It is considered one of the important causes of death, 6th in order of ranking among the general causes of death (e.g. hypertension, air pollution, smoking, etc.). It is estimated that around 5 million people died prematurely in 2019 as a result of obesity, 10% of all deaths (from various causes) and nearly double the number in 1990. In high-income countries, the share of deaths attributable to it (2019) ranges from 8 to 10%, while in middle-income countries (such as Eastern Europe, Central Asia, North Africa and Latin America), this proportion is almost double. This results from both the high prevalence of obesity and the poorer overall health and healthcare systems these countries have compared to high-income countries with similarly high levels of obesity. Finally, in many low-income countries (especially in sub-Saharan Africa) it is estimated that obesity is responsible for less than 5% of deaths. In this diploma thesis, an attempt is made to study this important problem of obesity and to examine its possible correlation with various factors (variables). More specifically, in the 1st chapter obesity is defined, its prevalence around the world is mentioned, the ways of measuring and determining it are described (older and newer approaches). Chapter 2 is devoted to childhood obesity (causes, models, and therapeutic approaches). Chapter 3 refers to the causes of obesity, the ways of diagnosing it and its effects on human health. Chapter 4 contains statistical data/results related to obesity (number of deaths, number of overweight people per country, etc.). Obesity, apart from genetic factors, may also be related to environmental (factors). Chapter 5, which is the most important of this paper, examines the possible correlation of the number of deaths due to it with a number of factors (pollution, country health systems, health expenditure, fat consumption, etc.). In the 6th and last part of thesis, the conclusions of the paper are given.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012