Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση διπλωματικής εργασιας κ. Αλεξανδράκη Σωτηρίου, Σχολή ΜΠΔ

  • Συντάχθηκε 03-10-2024 08:44 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος:
    Έναρξη: 07/10/2024 11:00
    Λήξη: 07/10/2024 12:00

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Ονοματεπώνυμο:    Αλεξανδράκης Σωτήριος
    Αριθμός Μητρώου:    2017010074

    Θέμα:
    Τίτλος στα Ελληνικά:    Μοντελοποίηση διεργασίας επεξεργασίας νερού με αντίστροφη ώσμωσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    Τίτλος στα Αγγλικά:    Modelling of a reverse osmosis water treatment process using renewable energy sources

    Εξεταστική Επιτροπή:
    Επιβλέπων:        Αραμπατζής Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής
    Πρώτο Μέλος:        Ιψάκης Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής
    Δεύτερο Μέλος:    Κονσολάκης Μιχάλης, Καθηγητής

    Περίληψη:
    Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μαθηματική μοντελοποίηση ενός συστήματος αντίστροφης ώσμωσης με στόχο την αφαλάτωση θαλασσινού νερού και η διερεύνηση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα αιολικά συστήματα και τα φωτοβολταϊκά, για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του συστήματος μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
    Έτσι, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας της μελέτης της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με την αντίστροφη ώσμωση, καθώς και της χρήσης ΑΠΕ, η παρούσα εργασία συνεχίζει με το 2ο κεφάλαιο, στο οποίο αναλύονται οι σημαντικότερες μέθοδοι αφαλάτωσης, οι οποίες κατηγοριοποιούνται στις θερμικές και τις τεχνολογίες μεμβρανών. Η αρχή λειτουργίας και βασικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας αναλύονται.
    Στη συνέχεια, στα πλαίσια του 3ου κεφαλαίου, μελετάται η αρχή λειτουργίας και οι παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση ενός συστήματος αντίστροφης ώσμωσης. Ακολουθεί η ανάπτυξη του μαθηματικού μοντέλου, περιλαμβάνοντας τις μαθηματικές εξισώσεις και τις σχεδιαστικές παραμέτρους που απαιτούνται. Το 4ο κεφάλαιο αναπτύσσεται το μαθηματικό μοντέλο για την πρόβλεψη της απόδοσης και των ενεργειακών απαιτήσεων της συγκεκριμένης διεργασίας. Παρουσιάζονται όλες οι απαιτούμενες μαθηματικές εξισώσεις για τον υπολογισμό των σημαντικότερων παραμέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, ο ρυθμός ροής του νερού και του άλατος, η απόρριψη αλατότητας, η συγκέντρωση άλατος στο διήθημα.
    Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ενεργειακές απαιτήσεις των συστημάτων αντίστροφης ώσμωσης και παρουσιάζονται τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του συστήματος. Τέλος, παρουσιάζεται η μεθοδολογία υπολογισμού την καταναλισκόμενης ενέργειας ενός συστήματος αντίστροφης ώσμωσης.
    Στο 6ο κεφάλαιο επεξηγείται η υπολογιστική υλοποίηση του μαθηματικού μοντέλου στο πρόγραμμα Process Simulation and Modelling (PSM). Τα απαιτούμενα δεδομένα εισόδου είναι η ποσότητα και οι ποιοτικές παράμετροι του θαλασσινού νερού, τεχνικά χαρακτηριστικά της μεμβράνης αντίστροφης ώσμωσης καθώς και παράμετροι λειτουργίας, όπως η ανάκτηση και η πίεση. Ως αποτελέσματα επιστρέφονται παράμετροι που εξηγήθηκαν στο 4ο κεφάλαιο, όπως οι ποιοτικές παράμετροι του διηθήματος και του συμπυκνώματος, η απαιτούμενη ενέργεια και ο ρυθμός ροής όλων των ρευμάτων. Όλα τα αποτελέσματα αναφέρονται στο 7ο κεφάλαιο και τα κυριότερα συμπεράσματα συνοψίζονται στο 8ο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
       

    Ημ/νία εξέτασης:    07-10-2024
    Ώρα:            15:30

    Χώρος εξέτασης:
    Αίθουσα:        https://tuc-gr.zoom.us/j/81671181933?pwd=STRyS2YzVVJUWEYvVEJIZ0xLbzRaZz09



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012