Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Γεώργιου Τζανουδάκη, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 30-09-2024 08:58 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 04/10/2024 09:00
    Λήξη: 04/10/2024 10:00

    Τίτλος εργασίας: «Μελέτη φυσικοχημικών – μηχανικών ιδιοτήτων σχιστολιθικών πλακών από το ανενεργό λατομείο σχιστόλιθων στο Αργαστήρι του ν. Χανίων»

     

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Εμμανουήλ  Μανούτσογλου, καθηγητής ΜΗΧΟΠ (Επιβλέπων)
    2. Γεώργιος Ξηρουδάκης, Επικ. Καθηγ. ΜΗΧΟΠ
    3. Παντελής Λόλιος, Δρ. μέλος ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ

     

    Περίληψη

    Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την μελέτη φυσικοχημικών και μηχανικών ιδιοτήτων σχιστολιθικών πλακών από το ανενεργό λατομείο του οικισμού Αργαστήρι στο ανατολικό Σέλινο του νομού Χανίων. Στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας, γίνεται αναφορά στην χρήση των σχιστολιθικών πλακών σε κτίρια κατά το παρελθόν, στις σημερινές χρήσεις αυτών, στις διάφορες δοκιμές αξιολόγησης της ποιότητάς τους βάση διεθνών προτύπων και στις παραμέτρους που επηρεάζουν τις φυσικοχημικές ιδιότητές του με έμφαση στο χρώμα τους. Αναλύονται οι διάφορες παθογένειες που εμφανίζουν οι σχιστολιθικές πλάκες κατά την χρήση τους και κυρίως στην χρήση τους σε στέγες με ιδιαίτερη αναφορά στην θερμική τους συμπεριφορά. Στο τελευταίο κομμάτι του θεωρητικού μέρους παρουσιάζονται οι περιοχές εμφάνισης σχιστόλιθων στην Ελλάδα καθώς επίσης στοιχεία από την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής σχιστόλιθου τα τελευταία κυρίως χρόνια.
    Το πειραματικό μέρος που ακολουθεί, αφορά τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών αρχικά παραμέτρων με έμφαση της χημικής σύστασης δειγμάτων σχιστολιθικών πλακών από το Αργαστήρι Χανίων, μέσω των μεθόδων XRD και XRF, καθώς και των μηχανικών ιδιοτήτων τους. Δοκίμια που προέκυψαν από δείγματα του παλαιού λατομείου εξετάζονται στις δοκιμές έμμεσου εφελκυσμού (brazil test), μονοαξονικής θλίψης και κάμψης, με σκοπό τον υπολογισμό της αντοχής τους σε κάθε μια δοκιμή. Τέλος, μελετάται η συμπεριφορά που παρουσιάζουν δύο δείγματα με σχεδόν κυβική μορφή και οι επιπτώσεις στην δομή τους στην περίπτωση πτώσης συγκεντρωμένου βάρους στην επιφάνειά τους με την χρήση υποστρώματος και μη από κάτω ,μέσω ειδικής εργαστηριακής διάταξης. Το συγκεκριμένο σχιστολιθικό πέτρωμα, έπειτα από την εξέταση της συμπεριφοράς του στις δοκιμές έμμεσου εφελκυσμού, μονοαξονικής θλίψης, κάμψης και πτώσης βάρους, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόλογο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της αντοχής του.

    Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): σχιστόλιθοι, δοκιμές έμμεσου εφελκυσμού, μονοαξονικής θλίψης, κάμψης και πτώσης βάρους
    Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): slates, indirect tensile strength test (Brazil test), uniaxial compression, three point bending test and weight drop tests



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012