Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κΛεντζάκη Ευαγγελίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 26-09-2024 12:57 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 02/10/2024 12:00
    Λήξη: 02/10/2024 13:00

    Ονοματεπώνυμο:Λεντζάκη Ευαγγελία

    Τίτλος:Μελετώντας τις συμβιωτικές σχέσεις μεταξύ των γενεών... 
    Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παιδιών, 
    στην περιοχή του Γηροκομείου Αθηνών

    Title:Exploring the symbiotic relationships among generations...
    Care Center for the Elderly and Children in the heart of Athens.

    Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2021, 12.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 3ου έτους 

    Εξεταστική Επιτροπή

    Αναπληρωτής  Καθηγητής Αλέξανδρος Βαζάκας (επιβλέπων)
    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δέσποινα Διμέλλη 
    Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Τέσσας 

    Περίληψη

    Οι συμβιωτικές σχέσεις μεταξύ των γενεών αναφέρονται στην αλληλεπίδραση και συναναστροφή ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, συνήθως ηλικιωμένων και παιδιών, οι οποίες συχνά είναι αμοιβαία επωφελείς. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να προκύψουν μέσα στην οικογένεια, στην κοινότητα ή σε άλλες κοινωνικές δομές. Η αλληλεπίδραση ηλικιωμένων ατόμων με παιδιά πρώτης και μέσης παιδικής ηλικίας επιφέρει πολλαπλά οφέλη και στις δυο ηλικιακές ομάδες, οι οποίες αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις, γεγονός που αυξάνει την αλληλοκατανόηση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε μια τέτοιου τύπου σχέση εστιάζει και η παρούσα μελέτη, προτείνοντας μια νέα μικρότερη «γειτονιά μέση στη γειτονιά», με σκοπό την ενίσχυση της διαγενεακότητας του τόπου. 
    Δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα χώρων με διαφορετικό βαθμό ιδιωτικότητας, γίνεται μια νέα ύφανση του αστικού ιστού. Με όρια το πάρκο ΚΑΠΑΨ και το υφιστάμενο Γηροκομείο Αθηνών, σχεδιάζεται ένα νέο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παιδιών. Το νέο συγκρότημα αποτελείται από τρεις ορθοκανονικούς όγκους, οι οποίοι έχουν χωροθετηθεί σε συνάρτηση με τα κτήρια του Γηροκομείου και στεγάζουν χώρους εκπαίδευσης, φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού και πλαισιώνεται από πλατώματα και φυτεμένους χώρους, με κυριότερους την «πλατεία γειτονιάς» βορειοδυτικά του κτηριακού συμπλέγματος και την περίκλειστη αυλή στο εσωτερικό του.


     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012