Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Ευάγγελου Αυθεντόπουλου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 10-09-2024 08:57 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 16/09/2024 09:00
    Λήξη: 16/09/2024 10:00

    Περιγραφή:

    Τίτλος εργασίας: "Μελέτη επίδρασης συνθηκών λειτουργίας στην απόδοση αεριοποίησης σε σταθερή κλίνη αγροτικών και βιομηχανικών αποβλήτων".

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Βάμβουκα-Καλουμένου Δέσποινα, καθηγήτρια ΜΗΧΟΠ (επιβλέπουσα) 

    2. Μιχαήλ Γαλετάκης, καθηγητής ΜΗΧΟΠ

    3. Στυλιανός Σφακιωτάκης, μέλος ΕΔΙΠ, ΜΗΧΟΠ

     

    Περίληψη

    Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η απόδοση της διεργασίας αεριοποίησης δύο σταδίων, σε αντιδραστήρα σταθερής κλίνης, σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας,  για φυτικά και βιομηχανικά υπολείμματα σε διάταξη κλιβάνου σταθερής κλίνης. Πιο συγκεκριμένα, έγινε χρήση δειγμάτων στέμφυλων - υπολειμμάτων οινοποιίας, ενεργειακής καλλιέργειας ηλίανθου και βιομηχανικού υπολείμματος πριονιδιού. Σκοπός ήταν η σύσταση του παραγόμενου αέριου σύνθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε διάταξη θερμοζυγού – φασματογράφου μάζας (TG-MS),  η συγκριτική μελέτη του βαθμού μετατροπής και της παραγόμενης θερμογόνου δύναμης, για διαφορετικές θερμοκρασίες αεριοποίησης, για διαφορετικά είδη δειγμάτων βιομάζας και για διαφορετικούς λόγους βιοεξανθρακώματος και ατμού (H2O), ή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αντίστοιχα.

    Παρατηρήθηκε οτι η περιεκτικότητα σε υδρογόνο (H2) αυξήθηκε κατά την διαδικασία της αεριοποίησης, σε συνάρτηση με την αύξηση της θερμοκρασίας, με τις μέγιστες τιμές να παρουσιάζονται στους 850⁰C, όσο και σε συνάρτηση με την αύξηση του λόγου ατμού – βιοεξανθρακώματος. Σε σύγκριση με την αεριοποίηση με ατμό, η αεριοποίηση με CO2 παρουσίασε υψηλότερες τιμές Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης του παραγόμενου αερίου, της τάξης των 12.8 MJ/m3, κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές CO (98 - 99%). Η αεριοποίηση με ατμό, ωστόσο, υπερείχε ως προς την παραγωγή αερίου σύνθεσης εμπλουτισμένου σε H2. Παρατηρήθηκε ότι το μέσον αεριοποίησης είχε μικρή επίδραση στον βαθμό μετατροπής των βιοεξανθρακωμάτων σε αέρια προϊόντα.

    Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά):ΒΙΟΜΑΖΑ, ΥΔΡΟΓΌΝΟ, ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΕΡΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ 

    Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά):BIOMASS, HYDROGEN, GASIFICATION, SYNGAS

     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012