Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας. Μαρίας Χρυσάνθη, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 30-08-2024 15:05 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 06/09/2024 11:00
    Λήξη: 06/09/2024 12:00

    Τίτλος εργασίας: ΓΕΩΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑΘΜΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ ΠΟΡΩΔΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

    Tριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Εμμανουήλ Βαρουχάκης, Επίκ. Καθηγ. (Επιβλέπων)

    2. Εμμανουήλ Στειακάκης, Αναπλ. Καθηγ. ΜΗΧΟΠ

    3. Γεώργιος Καρατζάς, Καθηγ. (ΧΗΜΗΠΕΡ)

    Περίληψη

    Η γεωστατιστική ανάλυση παρέχει πληροφορία για τη χωρική κατανομή φυσικών μεγεθών. Τα οποία αντιπροσωπεύονται από τη μαθηματική έννοια του τυχαίου πεδίου. Για τη διερεύνηση αυτών των πεδίων αναπτύχθηκαν μέθοδοι χωρικής παρεμβολής με περισσότερο διαδεδομένες τις μεθόδους Kriging.

    Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή της μεθοδολογίας κανονικού Kriging για δεδομένα μέσης στάθμης υπογείων υδάτων από 70 σημεία παρατήρησης της λεκάνης των Μοιρών στην περιοχή της Μεσσαράς, Κρήτης. Για την προετοιμασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στασιμότητας, κανονικότητας και ανισοτροπίας. Σκοπός της εργασίας ήταν η δημιουργία χαρτών εκτίμησης της αναμενόμενης στάθμης. Ερευνήθηκαν δύο καταστάσεις των δεδομένων. Η πρώτη εκτίμηση διεξήχθη από τα δεδομένα χωρίς διόρθωση ανισοτροπίας και η δεύτερη μετά από διόρθωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας παράγουν τους δύο χάρτες χωρικής εκτίμησης. Η γεωμετρική ανισοτροπία των δεδομένων περιγράφεται από ανισοτροπικό λόγο R=1.58. Τα μέτρα επιβεβαίωσης υπολογίστηκαν με μικρή απόκλιση για τις δύο περιπτώσεις και δείχνουν πως ανισοτροπία αυτής της τάξης μεγέθους μπορεί να αγνοηθεί. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των εκτιμήσεων της στάθμης υπογείων υδάτων με χρήση ευκλείδειας και μη ευκλείδειας απόστασης (απόσταση Manhattan).  Οι παραγόμενοι χάρτες από κάθε προσέγγιση ελέχθηκαν για την εγκυρότητά τους μέσω της έκφρασης της μεθόδου Kriging για τη διασπορά του σφάλματος των εκτιμήσεων.

    Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): Γεωστατιστική, Υπόγεια νερά, Kriging, Βαριόγραμμα, Manhattan

    Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): Geostatistics, Groundwater, Kriging, Variogram, Manhattan



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012