Συντάχθηκε 27-08-2024 14:51
Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
Έναρξη: 03/09/2024 10:00
Λήξη: 03/09/2024 11:00
Περιγραφή:
Τίτλος εργασίας: "Καταγραφή και μελέτη υφάλμυρων υδάτων ως προς τη μεταλλικότητά τους κατά μήκος του νότιου παραλιακού μετώπου της Κρήτης".
Τριμελής εξεταστική επιτροπή:
1. Εμμανουήλ Μανούτσογλου, Καθηγητής ΜΗΧΟΠ (Επιβλέπων)
2. Νικόλαος Καλλίθρακας-Κόντος, Καθηγητής ΜΗΧΟΠ
3. Κριτσωτάκης Μ. Δρ. ( Δ/ντης, Περιφέρεια Κρήτης)
Περίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει έμφαση στην ανάλυση των υφάλμυρων υδάτων και των μηχανισμών που τα διέπουν σε παράκτιους υδροφορείς στη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Μετά από μια εισαγωγή στο φαινόμενο της υφαλμύρινσης στο ουσιαστικό μέρος της εργασίας αυτής γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της γενικής σύνθεσης και χημείας των ανόργανών συστατικών των κύριων και ιχνοστοιχείων της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας υδάτων. Εξετάζονται οι φυσικοχημικές παραμέτροι, τα χαρακτηριστικά ποιότητας και η ευκινησία των χημικών στοιχείων σε διαλύματα. Επιπλέον, εξετάζονται τα μεταλλικά ύδατα, εστιάζοντας στα θερμομεταλλικά και ιαματικά νερά, αναλύοντας τον ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία.
Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει την επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσα από υδροχημικά διαγράμματα, τα οποία παρέχουν ουσιαστικές και εποπτικές πληροφορίες για τη σύνθεση των υδάτων. Τα διαγράμματα αυτά αποκαλύπτουν σημαντικά ευρήματα σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη της υφαλμύρινσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις επιπτώσεις του φαινομένου στην ποιότητα των υδάτων και την καταλληλότητα τους για διάφορες χρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα υδροχημικά διαγράμματα που αναλύθηκαν, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα που αναδεικνύουν τη δυναμική της υφαλμύρινσης στη νότια Κρήτη. Τα διαγράμματα Piper, Schoeller και Langelier έδειξαν σαφείς ενδείξεις ανάμειξης θαλασσινού νερού στα υπόγεια ύδατα, κυρίως σε περιοχές με αυξημένες συγκεντρώσεις χλωριούχων ιόντων. Το διάγραμμα Piper κατέδειξε την ύπαρξη τριών κυρίων υδροχημικών τύπων, με σχεδόν τα μισά δείγματα να κατατάσσονται ως ασβεστομαγνησιούχα και εξίσου σημαντικό μέρος του συνόλου σε κάλιο-νατριούχο-χλώριο-θειικά, πράγμα που υποδηλώνει διάλυση ασβεστολιθικών και υπερβασικών πετρωμάτων στην σύνθεση του νερού και σημαντική επίδραση από την εισχώρηση θαλασσινού νερού, αντίστοιχα. Οι παρατηρήσεις αυτές επαληθεύτηκαν και από το διάγραμμα Schoeller, όπου παρατηρήθηκαν αντίστοιχες κατανομές ιόντων, αλλά και από το διάγραμμα Langelier. Το διάγραμμα Wilcox προσέφερε κρίσιμες πληροφορίες για την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού για άρδευση και ανέδειξε ότι τα περισσότερα δείγματα νερού εμπίπτουν σε κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως «μέτριες» έως «κακές-ακατάλληλες» για άρδευση, με πολλά δείγματα να δείχνουν αυξημένη αλατότητα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη χρήση τους στη γεωργία χωρίς κατάλληλη διαχείριση.
Συνολικά, τα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υφαλμύρινσης στους παράκτιους υδροφορείς και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη προστασία τους.
Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): φαινόμενο υφαλμύρινσης, υδροχημικά διαγράμματα, Piper, Schoeller, Langelier, Wilcox
Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): water salinization, hydrochemical diagrams, Piper, Schoeller, Langelier, Wilcox.