Συντάχθηκε 19-08-2024 13:51
από Evripidis Petrakis
Tο συμπόσιο "SheSTEMs 2024" θα γίνει στην Θεσσαλονική, 14.-15 Σεπτεμβριου 2024. Το συμπόσιο επιδιώκει να αναδείξει και να υποστηρίξει το έργο των Ελληνίδων που ανήκουν στους κλάδους των STEM αλλά και να ενισχύσει το networking για πιθανή ανάπτυξη συνεργασιών.
Για περισσοτερες πληροφορίες για το συνέδριο, τον οργανισμό μπορείτε μπορείτε να δείτε παρακάτω, στη πρόσκληση που επισυνάπτεται στην ανακοίνωηση ή να επικοινωνείτε με την διοργανωτή του "SheSTEMs 2024" Δρ. Μπριτζολάκη στο email katerina.bri@gmail.com.
Σκοπός και Όραμα του Greek Women in STEM
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greek Women in STEM, ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό την ενδυνάμωση και προώθηση της ισονομίας, της συμπερίληψης και της δημόσιας εμπλοκής επιστημόνων, με έμφαση στις Ελληνίδες και Κύπριες γυναίκες, στους κλάδους των STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics, Medicine) και σε όλους τους συναφείς τους κλάδους.
Το Greek Women in STEM ενθαρρύνει τη νέα γενιά να αξιοποιήσει τις ικανότητές της στους τομείς των STEM μέσω εμπνευστικής δράσης και εκπαιδευτικής αφύπνισης, ενώ προσφέρει ίσες ευκαιρίες και δημιουργεί ένα συνεργατικό δίκτυο αλληλοϋποστήριξης. Οι δράσεις του οργανισμού περιλαμβάνουν 1) επικοινωνία της επιστήμης μέσω του διαδικτυακού περιοδικού και podcast με επιστημονικά άρθρα και συνεντεύξεις, 2) δωρεάν πρόγραμμα συμβουλευτικης με πάνω από 100 εθελοντές μέντορες σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, 3) εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο, και 4) το Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συμπόσιο She STEMs που προάγει την ανάδειξη, δικτύωση και ανάπτυξη Ελληνίδων και Κυπρίων επιστημόνων.
Το έργο του μη κοινωφελούς οργανισμού Greek Women in STEM υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Iσότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Στόχος του Διεπιστημονικού Συμποσίου “She STEMs” είναι να φέρει κοντά Ελληνίδες και Κύπριες επιστήμονες που εργάζονται σε ακαδημία και βιομηχανία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, και να προωθήσει το έργο τους στο ευρύ κοινό. Το διήμερο συμπόσιο θα περιλαμβάνει ομιλίες από γυναίκες επιστήμονες που διαπρέπουν σε STEM κλάδους, career fairs, mentoring, αλλά και networking sessions. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στους κλάδους των STEM και τις εφαρμογές τους, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά με τις επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορούν να επιλέξουν στον κάθε κλάδο.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα- Δρ. Αικατερίνη Μπριτζολάκη
Η Δρ. Αικατερίνη Μπριτζολάκη κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις Νευροεπιστήμες από το University of Dayton (Οχάιο, ΗΠΑ)), μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιοϊατρική από το University of Southern Denmark (Όντενσε, Δανία) και πτυχίο στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο Κρήτης). Μετά από τη θητεία της ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Αναισθησιολογία στο Weill Cornell Medicine (Ιατρική Σχολή Cornell University), η Δρ. Μπριτζολάκη ανέλαβε τον ρόλο της Ανώτερης Διευθύντριας Έργου στη Στρατηγική και Καινοτομία για την Υγεία και τις Βιοεπιστήμες στην PreScouter Inc., συνεργαζόμενη με εταιρείες Fortune 500 στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής, όπου και εργάζεται έως και σήμερα.
Με εκτενή ακαδημαϊκή εμπειρία, η Δρ. Μπριτζολάκη είναι αφοσιωμένη μέντορας για πάνω από 30 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες. Επί του παρόντος, είναι και μέλος του ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Greek Women in STEM ως Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων.
Η Δρ. Μπριτζολάκη έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, προσκεκλημένες ομιλίες, πάνελ συζητήσεων και ομιλίες σε εκθέσεις καριέρας. Ως δραστήρια συνεισφέρουσα στον τομέα της βιοϊατρικής αλλά και ενεργή υποστηρίκτρια της διεπιστημονικότητας, η Δρ. Μπριτζολάκη έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνεργασίες με επιστήμονες στον τομέα της μηχανικής. Σημειωτέον, είναι συν-συγγραφέας του κεφαλαίου "Application of AI in Healthcare and Assistive Technologies" στο "Advances in Assistive Technologies: Learning and Analytics in Intelligent Systems", προς τιμήν του Δρ. Μπουρμπάκη, ενώ ετοιμάζει με τους συνεργάτες της νέες δημοσιεύσεις στον τομέα ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών για νευροεπιστήμονες.