Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Ιωάννη Ζερβογιάννη, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 24-07-2024 10:33 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 30/07/2024 16:30
    Λήξη: 30/07/2024 17:30

    Τίτλος εργασίας: "ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΟΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ".

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Επίκουρος Καθηγ. Εμμανουήλ Βαρουχάκης (επιβλέπων)
    2. Καθηγ. Μιχαήλ Γαλετάκης (Μέλος Δ.Ε.Π)
    3. Καθηγ. Ζαχαρίας Αγιουτάντης (Kentucky University)

    Περίληψη

    Η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα διαμορφώνει ένα πολύπλοκο περιβάλλον που επηρεάζει σημαντικά τους υδατικούς πόρους, καθώς η εξόρυξη και η επεξεργασία μεταλλευμάτων συνδέονται στενά με τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Ένας υγροβιότοπος παίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον και η διατήρησή του σε οικολογική λειτουργία με το απαιτούμενο νερό είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση του υδρολογικού ισοζυγίου ενός υγροβιότοπου με την χρήση του λογισμικού Wetbud, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση επιφανειακών απορροών σε μεταλλευτική περιοχή.
    Η μεταλλευτική δραστηριότητα συχνά παρεμβαίνει στον υδρολογικό κύκλο, επηρεάζοντας την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων. Η αλληλεπίδραση αυτή μεταξύ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και του υδρογεωλογικού περιβάλλοντος συνήθως οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία των υδάτινων πόρων προκαλώντας ελλείψεις σε γειτονικές περιοχές, αλλαγές στη ροή των ποταμών καθώς και μεταβολές στην ποσότητα διαθέσιμου νερού για άλλες χρήσεις, όπως η γεωργία και η ύδρευση. Παράλληλα, δύναται να προκαλέσει ρύπανση που προέρχεται από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Συνεπώς, η μοντελοποίηση του υδατικού ισοζυγίου αποτελεί βασικό εργαλείο για την κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων και την εκτίμηση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.
    Το Wetbud είναι ένα νέο εργαλείο υδρολογικού σχεδιασμού υγροβιότοπων που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τοποθεσία ενδιαφέροντος με τις κατάλληλες προσαρμογές, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μετεωρολογικά, τοπογραφικά, εδαφολογικά και γεω-ϋδρολογικά δεδομένα. Το Wetbud μπορεί είτε να λειτουργήσει στη βασική του μορφή όπου η τοπογραφία του υγροτόπου, οι εδαφικοί παράμετροι και η ροή των υπόγειων υδάτων λαμβάνουν προκαθορισμένες τιμές, είτε σε προηγμένη μορφή, όπου αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνονται σε μια πιο σύνθετη προσέγγιση μέσω της ενσωμάτωσης του πακέτου MODFLOW. Το λογισμικό Wetbud χρησιμοποιεί μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο σταθμό και έχει ως επιλογή τον καθορισμό υγρού, κανονικού και ξηρού (W-N-D) έτους. Έχει ακόμη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δεδομένα στάθμης υπογείων υδάτων από σταθμούς παρατήρησης για τα επιλεγμένα έτη W-N-D.
    Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Wetbud για την εξέταση δυο σεναρίων που περιλαμβάνουν τον υδρολογικό σχεδιασμό δύο υγροβιότοπων διαφορετικών διαστάσεων στη μεταλλευτική περιοχή της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική. Με βάση αυτό το μοντέλο, εξετάσαμε τα υδρολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και εξετάσαμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το υδατικό ισοζύγιο του υγροβιότοπου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων κατέδειξε την καταλληλόλητα του λογισμικού Wetbud για τον υδρολογικό σχεδιασμό υγροβιότοπων στο Ελλαδικό χώρο κατόπιν κατάλληλων προσαρμογών. Το υδρολογικό ισοζύγιο εκτιμήθηκε με επιτυχία και στα δυο σενάρια χρησιμοποιώντας ιστορικά υδρολογικά δεδομένα και διαθέσιμες μετρήσεις υποδεικνύοντας την υδρολογική συμπεριφορά του υγροβιότοπου σε μηνιαίο βήμα στους διαφορετικούς τύπους υδρολογικών ετών που εξετάστηκαν.

    Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): Γεωστατιστική, Υπόγεια νερά, Ρύπανση υπογείων υδάτων, Μεταλλευτική δραστηριότητα
    Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): Geostatistics, Groundwater, Groundwater pollution, Mining area



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012