Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Αναστάσιου Γερονίκου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 19-07-2024 11:14 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 26/07/2024 12:00
    Λήξη: 26/07/2024 13:00

    Περιγραφή:

     

    Τίτλος εργασίας: "Προσδιορισμός της προσροφητικής ικανότητας μπεντονιτών με τη μέθοδο της κεραμικής πλάκας (plate test)"

     

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Καθηγ. Γεώργιος Χρηστίδης (επιβλέπων)

    2. Δρ. Παγώνα Μακρή (μέλος ΕΔΙΠ)

    3. Δρ. Αθανάσιος Καραλής (IMERYS)

     

    Περίληψη

    Ο μπεντονίτης είναι ένα αργιλικό πέτρωμα με μεγάλη ικανότητα διόγκωσης και προσροφητικές ιδιότητες οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σμεκτίτη. Ο σμεκτίτης, που μπορεί να είναι νατριούχος ή ασβεστούχος, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις φυσικοχημικές ιδιότητες του μπεντονίτη. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εξέταση και η μελέτη της ορυκτολογικής σύστασης και της προσροφητικής ικανότητας για νερό και κυανό του μεθυλενίου, δειγμάτων μπεντονίτη από διάφορες περιοχές, όπως η Μήλος, η Ινδία, Βουλγαρία και Κίμωλος.

    Αρχικά, 16 δείγματα τα οποία είχαν ήδη υποβληθεί σε θραύση και στη συνέχεια σε ξήρανση και κονιοποίηση, αναλύθηκαν ορυκτολογικά μέσω της περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ (XRD). Πραγματοποιήθηκε ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των αργιλικών ορυκτών, αποκαλύπτοντας την παρουσία πολλών διαφορετικών ορυκτών. Ο σμεκτίτης (μοντμοριλλονίτης) κυριαρχεί στα δείγματα με περιεκτικότητα από 71,4 % έως 91,2 %.

    Η προσροφητική ικανότητα των δειγμάτων σε νερό αξιολογήθηκε μέσω της μεθόδου της πορώδους κεραμικής πλάκας, ενώ η ικανότητα προσρόφησης κυανού του μεθυλενίου εξετάστηκε για τον προσδιορισμό της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας σε σμεκτίτη και της προσροφητικής ικανότητας. Τα νατριούχα δείγματα είχαν υψηλότερη ικανότητα προσρόφησης νερού σε σχέση με τα ασβεστούχα. Δείγματα τα οποία δεν ήταν πλήρως ενεργοποιημένα ενεργοποιήθηκαν μέσω της προσθήκης νερού και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα δείγματα που δεν είχαν υποστεί ενεργοποίηση ως προς την τιμή της κεραμικής πλάκας.

    Η μελέτη επιβεβαίωσε τη σημαντική επίδραση της ορυκτολογικής σύστασης στην προσροφητική ικανότητα των δειγμάτων μπεντονίτη, συμβάλλοντας στην κατανόηση της συμπεριφοράς αυτού του σημαντικού υλικού σε διάφορες βιομηχανικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

    Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): Μπεντονίτης, σμεκτίτης, αλκαλική ενεργοποίηση, προσρόφηση νερού, δοκιμή της κεραμικής πλάκας

    Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): Bentonite, smectite, alkaline activation, water adsorption, plate test



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012