Συντάχθηκε 01-07-2024 09:44
Τόπος:
Έναρξη: 03/07/2024 20:00
Λήξη: 03/07/2024 21:00
Ονοματεπώνυμο:Γιώργος Κακάβας
Τίτλος:Αστική καλλιέργεια στην Νέα Ιωνία
Title:Urban agriculture in Nea Ionia
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, 20.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους
Εξεταστική Επιτροπή
Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΑΣ
Επίκουρη Καθηγήτρια ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ
Καθηγητής :ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ
Περίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία χωροθετείται στην Νέα Ιωνία Αττικής, μία περιοχή όπου μετά την άφιξη των μικρασιατών προσφύγων το 1920 ανέπτυξε σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα. Σήμερα πολλές απο αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν εγκαταληφθεί δημιουργώντας ασυνέχειες στον αστικό ιστό και αφήνοντας μεγάλες εκτάσεις γης ανεκμετάλλευτες. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι ,σε μία τέτοια πρώην βιομηχανική έκταση , να κατασκευαστεί μία αστική υδροπονική φάρμα όπου επαναπροσδιορίζονται οι παραδοσιακοί μέθοδοι καλλιέργειας, προσφέροντας ταυτόχρονα νέα κοινωνική διάσταση στον χώρο. Η πρόταση παρουσιάζει ένα συμπλεγμα κτηρίων το οποίο λειτουργεί με ένα σύστημα κλειστής οικονομίας πόρων, επιτυγχάνοντας έτσι την βέλτιστη αξιοποίηση τους και ελαχιστοποιόντως τις ενεγειακές απώλειες . Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ομαλή συνύπαρξη των εργοστασικών τμημάτων τις πρότασης με τις νέες χρήσεις αναψυχής και την ένταξη αυτών στην υφιστάμενη αστική συνθήκη. Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν τον αειφόρο χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής πρότασης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο “πράσινο”, ανθεκτικότερο σύστημα παραγωγής τροφίμων για τις μελλοντικές γενιές, εναρμονιμσένο τις με περιβαλλοντικές και αστικές ανάγκες.
Abstract
This thesis is situated in Nea Ionia, Attica, an area that developed significant industrial activity following the arrival of Asia Minor refugees in the 1920s. Today, many of these facilities have been abandoned, creating discontinuities in the urban fabric and leaving large tracts of land unused. The purpose of this thesis is to construct an urban hydroponic farm on such a former industrial site, redefining traditional farming methods while simultaneously offering a new social dimension to the space.
The proposal features a complex of buildings that operates with a closed-loop resource economy system, thereby achieving optimal resource utilization and minimizing energy losses. Additionally, emphasis is placed on the smooth coexistence of the proposed industrial sections with new recreational uses and their integration into the existing urban context.
All of the above underline the sustainable character of the architectural proposal, paving the way for a greener, more resilient food production system for future generations, harmonized with environmental and urban needs.