Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Γεροθώδορου Χρήστου- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-06-2024 16:56 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ4 - Κτίριο Γ4
    Έναρξη: 03/07/2024 18:00
    Λήξη: 03/07/2024 19:00

    Ονοματεπώνυμο:Χρήστος Γεροθόδωρος

    Τίτλος:Hyperreal: Σχεδιάζοντας Εξατομικευμένες Εμπειρίες Μέσω της Νευροανάδρασης 
    Title:Hyperreal: Designing Personalized Experiences Through Neurofeedback

    Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024 18.00 μ.μ.
    DMlab - Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων, Κτίριο Γ4, 1ος όροφος 

    Εξεταστική Επιτροπή

    Επίκουρη Καθηγήτρια: Άννα Καραγιάννη
    Καθηγητή: Ουγγρίνης Κωνσταντίνος-Αλκέτας 
    Καθηγητής: Παρθένιος Παναγιώτης 

    Περίληψη

    Το *Hyperreal* εξετάζει την συνεχώς αυξανόμενη τεχνολογική διαμεσολάβηση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, διερευνώντας την εξελισσόμενη σχέση του με την τεχνολογία και τον αντίκτυπό της στην αντίληψή του για την πραγματικότητα. Σε μια εποχή όπου αλγόριθμοι συμβάλλουν στην διαμόρφωση προσωπικών αντιλήψεων, αντιτιθέμενη σε μια κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα, το *Hyperreal* εξετάζει κριτικά την πολιτικοποίηση τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR) στον δημόσιο χώρο ως πιθανά εργαλεία προπαγάνδας.
    Η παρούσα εφαρμογή XR αλλοιώνει την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος για κάθε χρήστη ανάλογα την εσωτερική του κατάσταση, την οποία αναλύει και προσπαθεί να μεταβάλει μέσω τεχνικών νευροανάδρασης. Αρχικά μία συσκευή εγκεφαλογραφήματος (EEG) συλλέγει τα δεδομένα του χρήστη σε πραγματικό χρόνο και αναλύει την κατάστασή του σε βαθμούς Χαλάρωσης και Συγκέντρωσης. Στην συνέχεια το πρόγραμμα επιλέγει συγκεκριμένα μέρη της εικόνας (που προβάλλονται στο VR) και τα επικαλύπτει, κρύβοντάς τα τελείως ή αλλάζοντας το περιεχόμενό τους ανάλογα.
    Ο ερευνητικός στόχος του έργου εστιάζει στην χρήση της νευροανάδρασης ως στοιχείο σχεδιασμού εξατομικευμένων εμπειριών και εικονικών χώρων που ανταποκρίνονται στα βιομετρικά δεδομένα του κάθε χρήστη. Καθώς επίσης εξετάζει το πώς αυτόνομα VR έχουν την δυνατότητα να περιορίσουν προσωπικές ελευθερίες στην χρήση τους στον δημόσιο χώρο, όπου συνεχώς αυξάνεται η ιδιωτικοποίηση και η επιτήρηση.
     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012