Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Μίζα Αρετής- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-06-2024 16:49 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 03/07/2024 18:00
    Λήξη: 03/07/2024 19:00

    Ονοματεπώνυμο:Μίζα Αρετή

    Τίτλος:Τοπία Εξάρσεων και Αποθέσεων: Μοτίβα αναγνώρισης του εδάφους στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής  /\_\/

    Τitle:Landscapes of Eruptions  and Depositions: Soil Identification Patterns at the Fyli Landfill   /\_\/

    Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 18.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 3ου ετους

    Εξεταστική Επιτροπή

    Αναπληρωτής  Καθηγητής:Τζομπανάκης Αλέξιος 
    Καθηγήτρια: Δήμητρα Χατζησάββα
    Καθηγητής:Ανδρεαδάκης Δημήτρης

    Περίληψη

    Η παρούσα διπλωματική εργασία, εκκινεί από τον χώρο υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.) Φυλής, στο βορειοδυτικό αστικό περιθώριο της Αθήνας, επιχειρώντας εναλλακτικούς τρόπους συσχέτισης με το ακάθαρτο. Το τοπίο, προσεγγίζεται ως μια οριακή ζώνη εννοιολογικών και χωρικών αντιφάσεων, ανάμεσα σε εύτακτο και άτακτο, «φυσικό» και κατεστραμμένο, υπερτροφικό και ανορεξικό. Ένας ΥΠΕΡ-τόπος, σε συνθήκη διαρκούς εκτατικοποίησης και μετατόπισης των ορίων του, που την ίδια στιγμή που θεσπίζει το έδαφός του, ταυτόχρονα το ακυρώνει μέσω δύο αντίρροπων κινήσεων: της επιχωμάτωσης και της εκσκαφής. 
    Η επέμβαση, αποσκοπεί σε έναν υπαινικτικό διάλογο μεταξύ εξάλειψης και προβολής. Οι δύο προτεινόμενες δομές, έρχονται να απαντήσουν στην κλίμακα της γύρω γης και στις εσωτερικές της διακυμάνσεις, μέσα από μοτίβα αναγνώρισης του αναγλύφου. Τοποθετημένες στα σύνορα των παλιών και των νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α. Λιοσίων, Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής), που συγκλίνουν με τις παρυφές των όρων Πάρνηθα και Ποικίλο, δημιουργούν στο ενδιάμεσο ένα νέο κοινό έδαφος. Υιοθετείται, λοιπόν, μια λογική στην οποία τοπίο και κτίριο κατασκευάζονται με μια σειρά από ρυθμούς, παραγόμενους από τις έννοιες της λατόμευσης, της εκσκαφής και της συσσώρευσης. Πλήρες-κενό, αφαίρεση-αφθονία σε συμπλήρωση. 



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012