Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Μαμαλούκου Μαρίνας - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-06-2024 16:15 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 03/07/2024 13:00
    Λήξη: 03/07/2024 14:00

    Ονοματεπώνυμο:ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

    Τίτλος:Εφαρμογές της κεραμικής στην αρχιτεκτονική: Οι επιτοίχιες συνθέσεις της Ελένης Βερναδάκη. 

    Title:Applications of Ceramics in Architecture: The Wall Compositions of Eleni Vernadaki. 

    Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 13.00 μ.μ. 

    Σχεδιαστήριο 4ου έτους 

    Εξεταστική Επιτροπή 


    Επίκουρος Καθηγητής :Κακάβας Σπυρίδων 

    Καθηγητής :Ανδρεαδάκης Δημήτριος 

    Καθηγήτρια: Κωτσάκη Αμαλία 


    Περίληψη 

    Η αρχιτεκτονική και οι εικαστικές τέχνες ανέκαθεν ήταν άμεσα συνδεδεμένες, δίνοντας στις ανθρώπινες κοινωνίες την ευκαιρία μιας άμεσης επαφής με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής ενταγμένα σε δημόσια και σε σημαντικά ιδιωτικά κτήρια. Η παρούσα ερευνητική εργασία μελετά τη σχέση αρχιτεκτονικής και κεραμικής τέχνης μέσω των επιτοίχιων συνθέσεων της Ελένης Βερναδάκη που υλοποιήθηκαν από το 1962 έως το 2004. 

    Αρχικά, εξετάζεται η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης και η ενσωμάτωσή της στην αρχιτεκτονική, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των εικαστικών τεχνών και των δομημένων χώρων. Κατόπιν παρουσιάζεται η ζωή και το έργο της Ελένης Βερναδάκη συνολικά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιτοίχιες συνθέσεις της καλλιτέχνιδος. Μέσα από τη λεπτομερή ανάλυση των έργων της, αποκαλύπτονται οι θεματικές επιλογές, το προσωπικό ύφος, οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποίησε στις δημιουργίες της. Η μελέτη των  επιτοίχιων συνθέσεων της Βερναδάκη αναδεικνύει την μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα του έργου της, με το οποίο η καλλιτέχνις κατάφερε να εντάξει την κεραμική στην αρχιτεκτονική με έναν πρωτοφανή και μοντέρνο τρόπο. 

    Η μελέτη αυτή καταλήγει σε γενικά και ειδικά συμπεράσματα για το έργο της Ελένης Βερναδάκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κεραμική καθώς και στην αρχιτεκτονική, αλλά και σε παρατηρήσεις που επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και ανάδειξης του έργου της αλλά της κεραμικής συνολικά ως αναπόσπαστου μέρους της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

     

     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012