Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Ταταρούνη Ιωάννας -Ειρήνης- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-06-2024 15:23 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 03/07/2024 10:00
    Λήξη: 03/07/2024 11:00

    Ονοματεπώνυμο:Ιωάννα Ειρήνη Ταταρούνη 

    Τίτλος:Πεδία (συν)ύπαρξης | Οι δυνατότητες του ενδιάμεσου χώρου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής 
    Title:Fields of (co)existence | The potentials of inbetween space in the area of Agios Panteleimon, Attica 


    Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, 10.00 π.μ.
    Σχεδιαστήριο 3ου ετους

    Εξεταστική Επιτροπή

    Αναπληρωτής Καθηγητής:Αλέξιος Τζομπανάκης (επιβλέπων)
    Καθηγήτρια: Χατζησάββα Δήμητρα
    Επίκουρη καθηγήτρια:Καραγιάννη Αννα

    Περίληψη

    Η παρούσα εργασία αναλύει μια κεντρική περιοχή της Αθήνας, αυτή του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής, στην οποία εντοπίζονται χωρικές ιδιαιτερότητες, όπως τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Συγκεκριμένα παρατηρείται συχνά η διάρρηξη αυτών των ορίων, με το πεζοδρόμιο να γίνεται προέκταση της κατοικίας.
    Μέσω της καταγραφής των οικειοποιημένων δρόμων εντοπίζονται αυξομειώσεις στην ένταση του φαινομένου, με το νότιοκεντρικό κομματι να δέχεται τις περισσότερες επεμβάσεις. Στόχος της εργασίας είναι η συστηματοποίηση και ενίσχυση αυτής της συνθήκης, με την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα λειτουργεί ως υβριδικός ζωντανός οργανισμός - κατασκευή , ο οποίος θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε χωρικές συνθήκες, είτε με την πύκνωση του είτε με την αραίωση του, την εμφάνιση και το ξεθώρισμά του σε νευραλγικά σημεία της περιοχής. Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τις οικειοποιήσιμες υποπεριοχές, δημιουργώντας πιο συμπαγείς χωρικές συνθήκες στα όρια της γειτονιάς, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το νότιοκεντρικό κομματι, θα αποκτά μεγαλύτερη διαφάνεια. 
    Έτσι στους ενδιάμεσους χώρους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν θύλακες ετεροτήτων και πεδία συγκρούσεων, επανανοηματοδοτούνται σημεία και δρόμοι με σημασία, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και την επίτευξη της αρμονικής συνύπαρξης στον αστικό χώρο.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012