Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Αγγέλου Γεωργίου- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-06-2024 11:54 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 04/07/2024 13:00
    Λήξη: 04/07/2024 14:00

    Ονοματεπώνυμο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

    Τίτλος:Ανάπλαση του χώρου της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων: επανάχρηση των υφιστάμενων κτηρίων και σχεδιασμός φοιτητικών εστιών 

    Title:Redevelopment of the Former French School of Chania: Reuse of Existing Buildings and Design of Student Dormitories
     
    Πέμπτη  4 Ιουλίου 2024 13.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 4ου ετους

    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής Σκουτέλης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Αναπληρωτής καθηγητής Βαζάκας Αλέξανδρος  
    Επίκουρος καθηγητής Κεφαλογιάννης Νεκτάριος  

    Περίληψη

    Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν αντικείμενο μελέτης την πρώην Γαλλική Σχολή των Χανίων. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, που  βρίσκεται στην περιοχή της Χαλέπας, στο «αριστοκρατικό» προάστιο της πόλης, και συνορεύει με τα Ταμπακαριά, μία ιδιαίτερη συνοικία, όπου λειτουργούσαν τα βυρσοδεψία των Χανίων.
    Αφορμή για την επιλογή του θέματος αποτέλεσε η δυνατότητα και η ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων κτηρίων και του, μεγάλης έκτασης, ακάλυπτου χώρου του βόριου τμήματος του οικοπέδου.   
    Συνεπώς, η εν λόγω εργασία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
    Το πρώτο επίπεδο, αφορά την πρόταση επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου, ως θύλακα πολιτισμού, με σκοπό την αναβίωση του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με την τοπική κοινωνία.
    Το δεύτερο επίπεδο, αφορά τη δημιουργία ενός συγκροτήματος φοιτητικών εστιών, το οποίο αναπτύσσεται πίσω από το ιστορικό κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του διαρκώς οξυνόμενου ζητήματος στέγασης των φοιτητών στην πόλη των Χανίων.
    Η αρχιτεκτονική πρόταση στο σύνολό της επιχειρεί τη δημιουργία μίας χωρικής σύνδεσης της περιοχής Χαλέπας με τη βιοτεχνική συνοικία των Ταμπακαριών. Ταυτόχρονα η επανάχρηση της πρώην Γαλλικής Σχολής, και η  προσθήκη των φοιτητικών εστιών λειτουργούν αντισταθμιστικά στην τάση «τουριστικοποίησης» της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής και πολιτιστικής ώσμωσης.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012