Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Αγγέλου Γεωργίου - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 25-06-2024 16:30 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 04/07/2024 13:00
    Λήξη: 04/07/2024 14:00

    Ονοματεπώνυμο:ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΛΟΥ

    Τίτλος:Η συλλογική κατοικία στην ΕΣΣΔ κατά το μεσοπόλεμο 

    Title:Collective Housing in the USSR During the Interwar Period

    Πέμπτη 4 Ιουλίου 2016, 13.00 μ.μ.
    σχεδιαστήριο 4ου ετους

    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής :Σκουτέλης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Αναπληρωτής καθηγητής:Βαζάκας Αλέξανδρος 
    Επίκουρος καθηγητής :Κεφαλογιάννης Νεκτάριος  

    Περίληψη

    Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την εξέλιξη της συλλογικής κατοικίας στην μετεπαναστατική Ρωσία & μετέπειτα ΕΣΣΔ, κατά την περίοδο 1917-1935.
    Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα επήλθαν μεγάλες και ριζικές αλλαγές στην ανθρώπινη ιστορία, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την ίδρυση του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με το στεγαστικό ζητήματα της εργατικής τάξης.
    Η εν λόγω ερευνητική εργασία αναφέρεται τόσο στα πρακτικά,  όσο και στα θεωρητικά ζητήματα που απασχόλησαν τους αρχιτέκτονες και το κράτος, για την χωρική έκφραση της νέας σοσιαλιστικής ζωής.
    Μέσα από μία χρονική αναδρομή από την εμφάνιση των πρώτων μορφών συλλογικής κατοίκησης στις απαλλοτριωμένες αστικές κατοικίες, τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, μέχρι την εφαρμογή των κρατικών οικιστικών προγραμμάτων από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, παρουσιάζεται η εξέλιξη  της συλλογικής κατοίκησης στην ΕΣΣΔ, ως προϊόν έντονων αναζητήσεων και πειραματισμών. Η αρχιτεκτονική δημιουργία συμβάλει καθοριστικά ως διαμορφωτής του «νέου τρόπου ζωής», μέσω της συλλογικής κατοίκησης, που αποτελεί ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό εργαλείο, προς την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012