Συντάχθηκε 05-03-2024 13:04
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Χημείας, το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Π.Τ. ΚΡΗΤΗΣ ΕΕΧ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων/Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της δράσης "Χημεία και καθημερινή ζωή", συνδιοργανώνουν επιστημονική ομιλία το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (Σκρα 15, Χαλέπα) με θέμα:
"Η συμβολή της Χημείας στη συντήρηση των αρχαιοτήτων"
Ομιλήτρια: Δρ. Παγώνα (Νόνη) Μαραβελάκη, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης
Περίληψη επιστημονικής ομιλίας "Η συμβολή της Χημείας στη συντήρηση των αρχαιοτήτων"
Η ομιλία στοχεύει να καταδείξει τη συμβολή της Χημείας στη συντήρηση αρχαιοτήτων, προβάλλοντας και αναλύοντας την αλληλένδετη σχέση τους σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Η ομιλία είναι δομημένη σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη επιχειρείται να παρουσιαστεί το αντικείμενο που πραγματεύεται η επιστήμη της συντήρησης, καθώς και τα βασικά μεθοδολογικά στάδια που ακολουθούνται για τη διατήρηση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη δεύτερη και τρίτη ενότητα, με βάση εφαρμοσμένες αναλυτικές τεχνικές Χημείας και εστιάζοντας στα μνημεία παρουσιάζονται: α) μέθοδοι ανάλυσης που τεκμηριώνουν τη φθορά των δομικών υλικών των μνημείων, καθώς και πώς οι μορφές φθοράς που προσδιορίζονται, συνδέονται με τα αίτια που τις έχουν προκαλέσει, β) κριτική παρουσίαση μεθόδων και υλικών που εφαρμόζονται για τη συντήρηση των μνημείων. Αναφέρονται παραδείγματα ανάλυσης και συντήρησης μνημείων από την Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό αναδεικνύοντας τους φυσικοχημικούς μηχανισμούς φθοράς από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και της ανθρωπογενούς δράσης.
Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται καινοτόμες μέθοδοι και υλικά που στηρίζονται στη νανοτεχνολογία για τη συντήρηση μνημείων, καθώς και η έννοια της «αειφόρου συντήρησης», ζητούμενο σήμερα για κάθε υλικό και επέμβαση, σεβόμενοι το μνημείο αλλά και το περιβάλλον, στο οποίο εντάσσεται.
Καταλήγοντας, αναδεικνύεται η συμβολή της Χημείας στα καθιερωμένα στάδια που ακολουθούνται στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως Διάγνωση, Ανάλυση και Χαρακτηρισμός, Επεμβάσεις Συντήρησης, Προληπτική και Αειφόρος Συντήρηση.