Συντάχθηκε 28-02-2024 13:12
Τόπος:
Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
Έναρξη: 04/03/2024 11:00
Λήξη: 04/03/2024 12:00
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Διοίκηση Επιχειρήσεων - Master in Business Administration ΜΒΑ
Ονοματεπώνυμο: Βρανάκης Μιχαήλ
Αριθμός Μητρώου: 2020019038
Θέμα
Τίτλος στα Ελληνικά: Χρηματοοικονομική ανάλυση εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Τίτλος στα Αγγλικά: Financial analysis of food and beverage companies.
Εξεταστική Επιτροπή:
Επιβλέπων: Γεώργιος Ατσαλάκης, Αν. Καθηγητής
Πρώτο Μέλος : Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής
Δεύτερο Μέλος: Μιχαήλ Δούμπος, Καθηγητής
Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η χρηματοοικονομική ανάλυση πέντε εταιριών τροφίμων μέσω της χρήσης του εργαλείου των αριθμοδεικτών για τη χρονική περίοδο 2017-2021, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να καταστεί εφικτή η εξέταση του τρόπου με τον οποίο επίδρασε η πανδημία του COVID 19 τον κλάδο αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, από τα όσα αναλύθηκαν στην παρούσα εργασία κατέστη σαφές, ότι ο κλάδος των τροφίμων επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία, καθώς όλοι οι αριθμοδείκτες δραστηριότητας και αποδοτικότητας των εταιριών εμφάνισαν σημαντική χειροτέρευση το 2020, ενώ ειδικά στο πεδίο της αποδοτικότητας σχεδόν όλες οι εξεταζόμενες εταιρίες του κλάδου εμφάνιζαν ζημιές μετά φόρων.
Αντίθετα, βελτίωση εμφάνισε ο κλάδος τροφίμων αλλά και η πλειονότητα των εξεταζόμενων εταιριών στο πεδίο της ρευστότητας εν μέσω της πανδημίας, ενώ σε ότι αφορά την κεφαλαιακή διάρθρωση όλες οι εξεταζόμενες εταιρίες βασίζουν τη δραστηριοποίηση τους στα δανειακά κεφάλαια και όχι στα ίδια κεφάλαια, γεγονός το οποίο έχει σαν συνέπεια να βρίσκονται οι εταιρίες αυτές εκτεθειμένες στον πιστωτικό κίνδυνο.
Τέλος, όσον αφορά την εταιρία που βρίσκεται στη πλέον δυσμενή θέση, αυτή είναι η ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ ΑΕ, η οποία εμφανίζει συνολικά σε όλα τα έτη που μελετήθηκαν ζημιές μετά φόρων αντί για κέρδη, ενώ με εξαίρεση το 2020 εμφανίζει συνεχώς αρνητικά ίδια κεφάλαια την περίοδο 2017-2021. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της εταιρίας, έτσι ώστε να μην
απειληθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα και φερεγγυότητα της εταιρίας.
Λέξεις κλειδιά: Χρηματοοικονομική ανάλυση, αριθμοδείκτες, κλάδος τροφίμων, πανδημία COVID 19
Περίληψη της εργασίας στα Αγγλικά :
In this thesis, the financial analysis of five food companies was studied through the financial ratios tool for the period 2017-2021, so that it became possible to examine how the pandemic of COVID 19 affected the sector.
More specifically, from what was analyzed in this paper, it became clear that the food sector was significantly affected by the pandemic, as all the activity and efficiency indicators of the companies showed a significant deterioration in 2020, while especially in the field of efficiency, most of the examined companies of the sector were showing losses after taxes.
On the contrary, the food sector and the majority of the examined companies showed an improvement in the field of liquidity in the midst of the pandemic, while with regard to the capital structure, all the examined companies base their activity on loan capital and not on equity, a fact which has the consequence that these companies are exposed to credit risk.
Finally, as regards the company that is in the most unfavorable position, this is SAVOIDAKIS SA, which shows losses after taxes instead of profits throughout the period under review, while with the exception of year 2020 it continuously shows negative equity in the period 2017-2021. This development makes the need to take measures on the part of the company vital, so as not to further threaten the viability and solvency of the company.
Keywords: Financial analysis, indicators, food industry, COVID 19 pandemic.
Ημερομηνία Εξέτασης
Ημέρα/Μήνας/Έτος: 04/03/2024
Ώρα: 11:00
Χώρος Εξέτασης
Αίθουσα: Zoom meeting
Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης: https://tuc-gr.zoom.us/j/82617003433?pwd=ZVJoemtxa2JHYUtkYW9Nd0RpQlpzdz09