Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Κοντόκαλου Αναστασίου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 21-02-2024 13:26 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ αποστάσεως-Με Τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 28/02/2024 10:30
    Λήξη: 28/02/2024 11:30

    Θέμα: Ποιοτική αναβάθμιση ανακυκλωμένων αδρανών από ΑΕΚΚ με χρήση μικροκυμάτων.

     

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Καθηγητής Μιχαήλ Γαλετάκης (επιβλέπων)
    2. Καθηγητής Κωνσταντίνος Κομνίτσας
    3. Επ. Καθηγητής Ευάγγελος Πετράκης

     

    Περίληψη:

    Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) είναι ένα από τα πιο ογκώδη ρεύματα αποβλήτων. Ενδεικτικά, στην Ευρώπη καταλαμβάνουν ποσοστό ίσο με το 25%-30% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν ύλες, όπως π.χ. σκυρόδεμα, κεραμικά, γύψος, ξύλο, κ.λπ., εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δυνατό και αναγκαίο να επαναχρησιμοποιηθούν ή/και να ανακυκλωθούν, καθώς αποτελούν κατά βάση φυσικούς, μη ανανεώσιμους πόρους. Η κατασκευαστική βιομηχανία, από την οποία προέρχονται τα ΑΕΚΚ, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πρώτων υλών παγκοσμίως. Η αλόγιστη εξόρυξη και χρήση πρωτογενών αδρανών υλικών για την παραγωγή δομικών υλικών, και η μετέπειτα απόρριψή τους συνιστούν καίριο περιβαλλοντικό ζήτημα της εποχής. Ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, αποτελεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ για την οποία έχουν οριστεί στόχοι προς επίτευξη από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής ανακυκλωμένης άμμου αναβαθμισμένης ποιότητας για την παραγωγή προϊόντων τσιμεντοκονιάματος.  Για την ποιοτική αναβάθμιση των ιδιοτήτων της γίνεται εφαρμογή μιας νέας τεχνικής εκλεκτικής θραύσης υποβοηθούμενης από θέρμανση με μικροκύματα.

    Αρχικά αναλύονται οι πηγές και τα χαρακτηριστικά των ΑΕΚΚ και παρατίθενται στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια δίδονται βασικά στοιχεία για την μικροκυματική θέρμανση και τον τρόπο που αυτή επιδρά στον διαχωρισμό ετερογενών υλικών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τεχνικές  επεξεργασίας και διαχωρισμού των ΑΕΚΚ που χρησιμοποιήθηκαν για την εργαστηριακή παραγωγή ανακυκλωμένων αδρανών (άμμου) και η επίδραση τους στα χαρακτηριστικά και στις μηχανικές ιδιότητες των παραγόμενων δοκιμίων τσιμεντοκονιαμάτων. Τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΕΚΚ στην κατασκευαστική βιομηχανία.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012