Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Σταυρούλας Παναγιωτίδου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 12-12-2023 13:10 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων
    Έναρξη: 19/12/2023 12:00
    Λήξη: 19/12/2023 13:00

    Θέμα: Παραγωγή υδρογόνου από αεριοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων με ατμό, μέσω ρόφησης παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα και χρήση οξειδίου του δημητρίου και ερυθράς ιλύος ως καταλύτες.

    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

    1. Καθηγήτρια Δ. Βάμβουκα (επιβλέπουσα)

    2. Επ. Καθηγητής  Εμμ. Βαρουχάκης

    3. Δρ. Στ. Σφακιωτάκης (ΕΔΙΠ)

    Περίληψη:

    Στη παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μελέτη της απόδοσης ενεργειακού δυναμικού βιομηχανικών βιομαζικών αποβλήτων, πιο συγκεκριμένα αποβλήτων οινοποιείων (στέμφυλων) και βιομηχανικού πριονιδιού, μέσω ρόφησης του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, κάνοντας χρήση ενός αποβλήτου λατομείου αδρανών υλικών, την παιπάλη, και παράλληλα, εφαρμόζοντας ως καταλύτες ερυθρά ιλύ και οξείδιο του δημητρίου. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι να εξεταστεί η επίδραση της παιπάλης ως προς την προσρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από αεριοποίηση αποβλήτων (για διαφορετικούς λόγους Ca/C, κυμαινόμενους από 1 εως 2), καθώς και η επίδραση των καταλυτών (για διάφορα ποσοστά εμποτισμού καταλύτη από 10% εως και 30% κ.β. CaO) και η θερμοκρασία αεριοποίησης (σε ένα θερμοκρασιακό εύρος 650 oC -750 oC), στην μετατροπή σε αέριο, στη σύσταση του αερίου, στην ανώτερη θερμογόνο δύναμη και κυρίως στη παραγωγή υδρογόνου. Και για τα δύο δείγματα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό προσρόφησης διοξειδίου του άνθρακα ήταν πάνω από 92% για λόγο Ca/C=1 και θερμοκρασία 700 oC. Για εμποτισμό με καταλύτη σε ποσοστό 20% κ.β. CaO για το CeO2 και για την ερυθρά ιλύ: τα βέλτιστα αποτελέσματα για το δείγμα των στέμφυλων επιτέυχθηκαν με τον καταλύτη της ερυθράς ιλύος σε θερμοκρασία 730oC, αναφορικά με την απόδοση σε υδρογόνο.  Από την άλλη, για το δείγμα του πριονιδιού, τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτέυχθηκαν για τον καταλύτη της ερυθράς ιλύος σε θερμοκρασία 750oC, όσον αφορά την απόδοση σε υδρογόνο. Για τον καταλύτη CeO2,  για το δείγμα των στέμφυλων, η μέγιστη απόδοση σε υδρογόνο εμφανίστηκε στους 700oC για 30% κ.β. CaO με τιμή 1.23 m3/kg, ενώ για το πριονίδι, η μέγιστη απόδοση σε υδρογόνο καταγράφηκε για 20% κ.β. CaO και θερμοκρασία 750οC με τιμή 1.29 m3/kg. Για τον καταλύτη της ερυθράς ιλύος, για το δείγμα των στέμφυλων, η μέγιστη απόδοση σε υδρογόνο εμφανίστηκε στους 730oC για 20% κ.β. με τιμή 1.27 m3/kg, ενώ για το πριονίδι, η μέγιστη απόδοση σε υδρογόνο καταγράφηκε για 20% κ.β. και θερμοκρασία 750οC με τιμή 0.78 m3/kg.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012