Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κ. Ελένης Σδούκου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 08-12-2023 14:43 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων
    Έναρξη: 15/12/2023 12:30
    Λήξη: 15/12/2023 13:30

    Θέμα: Προσρόφηση μίγματος βαρέων μετάλλων από υδατικά διαλύματα σε φυσικώς και χημικώς τροποποιημένα βιοεξανθρακώματα φλοιού αμυγδάλου.
    Title: Adsorption of mixture of heavy metals from aqueous solutions on physically and chemically modified biochars from almond shell.

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    Καθ. Δ. Βάμβουκα (επιβλέπουσα)

    Επ. Καθ. Δ. Πεντάρη

    Δρ. Σ. Σφακιωτάκης

     

    Περίληψη

    Σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η προσρόφηση Sr, Mn, Pb και As, από υδατικά διαλύματα, με χρήση ενεργοποιημένου με ατμό  βιο-εξανθρακώματος, που προήλθε από πυρόλυση φλοιού αμυγδάλου, στους 700˚C. Το βιο-εξανθράκωμα υπέστη και χημική ενεργοποίηση με MgCl2• 6H2O, Zn(NO3)2 •4H2O και παιπάλη. Mελετήθηκε η κινητική της προσρόφησης και τα ισόθερμα μοντέλα Langmuir και Freundlich. Τα πειράματα προσρόφησης διακρίθηκαν σε (α) μονομεταλλικά συστήματα,  (β) πολυμεταλλικά συστήματα και (γ) σε συτήματα πρσαρόφησης του τροποποιημένου βιο-εξανθρακώματος, για το As.

    Τα πειραματικά δεδομένα του μη τροποποιημένου βιο-εξανθρακώματος για την προσρόφηση του Sr και του Mn, προσομοιάστηκαν καλύτερα από το ισόθερμο μοντέλο του Langmuir, με δοσολογία προσροφητή 4g/L, έχοντας μέγιστη ικανότητα προσρόφησης 11.8 mg/g και 14.3 mg/g αντίστοιχα. Η προσρόφηση του Pb και του As, προσομοιάστηκε καλύτερα από το μοντέλο του Freundlich, με δοσολογία προσροφητή 4g/L και μέγιστη προσροφητική ικανότητα 38.3 mg/g και 12.5 mg/g αντίστοιχα. Στην ταυτόχρονη προσρόφηση των μετάλλων, το μοντέλο που προσομοίασε καλύτερα τα πειραματικά δεδομένα για την προσρόφηση του Sr και του As, ήταν του Freundlich με δοσολογία προσροφητή 2g/L και  μέγιστη ικανότητα προσρόφησης 36.7 mg/g και 53.9 mg/g αντίστοιχα, ενώ η ρόφηση του Mn και του Pb, προσομοιάστηκε καλύτερα από το μοντέλο του Langmuir, με δοσολογία προσροφητή 2g/L και μέγιστη ικανότητα προσρόφησης 24.2 mg/g και 49.7 mg/g αντίστοιχα. Στην ρόφηση του As από το τροποποιημένο βιο-εξανθράκωμα με MgCl2 • 6H2O, Zn(NO3)2 •4H2O και παιπάλη, το μοντέλο του Freundlich προσομοίασε καλύτερα τα δεδομένα, με δοσολογία προσροφητή 2g/L και μέγιστη ικανότητα προσρόφησης 27.9 mg/g, 30.9 mg/g και 52.8 mg/g αντίστοιχα.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012