Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση μεταπτυχιακής εργασίας κ. Κούσκουρα Παναγιώτη

  • Συντάχθηκε 02-11-2023 13:16 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος:
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 03/11/2023 17:45
    Λήξη: 03/11/2023 18:45

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    ΠΜΣ "ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - MSc IN PRODUCT DESIGN AND MANUFACTURING"

     

    Ονοματεπώνυμο:   Κούσκουρας Παναγιώτης

    Αριθμός Μητρώου:              2021019011

     

    Τίτλος στα Ελληνικά:           Παραμετρική μοντελοποίηση πεδίων ροής με χρήση NURBS και Διαφορικού Εξελικτικού αλγορίθμου

    Τίτλος στα Αγγλικά:           Parametric modeling of fluid flow fields using NURBS and Differential Evolution algorithm

     

    Επιτροπή:

    Επιβλέπων: ΝΙΚΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πρώτο Μέλος: ΔΕΛΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ

    Δεύτερο Μέλος: ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

     

    Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:

    Η έννοια της βελτιστοποίησης αναφέρεται στην εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης ενός προβλήματος, το οποίο συνήθως υπόκειται και σε περιορισμούς (ρητούς και μη ρητούς). Αυτή η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω διάφορων μεθόδων και αλγορίθμων, που έχουν αναπτυχθεί για την μεγιστοποίηση ή την ελαχιστοποίηση μιας συγκεκριμένης συνάρτησης (αντικειμενικής συνάρτησης ή συνάρτησης κόστους), που αντιπροσωπεύει το πρόβλημα προς επίλυση. Οι ευρετικοί αλγόριθμοι βελτιστοποίησης είναι συνήθως εμπνευσμένοι από διάφορους μηχανισμούς εξέλιξης και συμπεριφοράς ζωντανών οργανισμών.

    Το αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η χρησιμοποίηση ενός Διαφορικού Εξελικτικού Αλγορίθμου (ΔΕΑ) (που αναπτύχθηκε σε γλώσσα προγραμματισμού Python), με σκοπό την εφαρμογή του για την εύρεση των βέλτιστων σημείων ελέγχου επιφανειών NURBS και B-Splines, οι οποίες θα προσεγγίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα επιφάνειες-στόχους, που περιγράφουν πεδία ροής. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί παραμετρική περιγραφή συγκεκριμένων πεδίων ροής, ώστε αυτά να περιγράφονται με μικρό αριθμό παραμέτρων και να μπορούν να μοντελοποιηθούν στη συνέχεια πιθανώς με χρήση Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων.

    Στη συνέχεια της Διπλωματικής Εργασίας, αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στο βέλτιστο σχεδιασμό, καθώς και στα στάδια που πρέπει να επιτευχθούν για τη σωστή διατύπωση του προβλήματος βέλτιστου σχεδιασμού. Κατόπιν, αναλύεται η δομή των Γενετικών Αλγορίθμων (ΓΑ), ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τις βασικές λειτουργίες των Εξελικτικών Αλγορίθμων (ΕΑ) και από εκεί να τον εισάγουμε στην ανάλυση της δομής του Διαφορικού Εξελικτικού Αλγορίθμου - ΔΕΑ. Στη συνέχεια, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται μαθηματικά οι καμπύλες και οι επιφάνειες στα συστήματα CAD (Computer Aided Design), καθώς και ο τρόπος δημιουργίας τους, αρχίζοντας από τις καμπύλες Bezier και καταλήγοντας στις καμπύλες και επιφάνειες NURBS. Έπειτα, ορίζονται τα προβλήματα προς επίλυση, τα οποία είναι οι επιφάνειες στόχοι που θέλουμε να προσεγγίσουμε μέσω του ΔΕΑ. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προκύπτουν από διάφορες test-cases και αναπτύσσονται τα τελικά συμπεράσματα.

    ​​​​​​​Εξέταση:

    Ημέρα/Μήνας/Έτος:            …………3/11/2023…………

    Ώρα:                      ……………5:45 μμ…………………

    Zoom Link: https://tuc-gr.zoom.us/j/94828722421?pwd=TXd5bzZVQ1lLdmxOOVpINzRSZHR2QT09

    Meeting ID: 948 2872 2421

    Password: 304215

     


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012