Συντάχθηκε 06-10-2023 13:17
Τόπος:
Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
Έναρξη: 10/10/2023 12:00
Λήξη: 10/10/2023 13:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όνοματεπώνυμο Φοιτητή: Ανδρέας Κρασσάς
Α.Μ.:2016050010
Ημερομηνία Παρουσίασης: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023
Ώρα: 12:00 – 13:00
Αίθουσα: https://tuc-gr.zoom.us/j/92848598904?pwd=b0o3bWZzSndvT24rOUM0Zld5ajNsdz09.
Meeting ID: 928 4859 8904
Password: 990644
Θέμα ΔE «Η βιομηχανική συμβίωση ως δείκτης κυκλικής οικονομίας σε ελαιοτριβεία»
Title «Industrial symbiosis as an indicator of circular economy in olive mills»
Επιβλέπων: Στέλιος Ροζάκης
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
1Στέλιος Ροζάκης
2Αλέξανδρος Στεφανάκης
3 Πέτρος Γκίκας
Περίληψη:
Τα ελαιουργεία στο νομό Χανίων αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας και παράγουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Η περιοχή αυτή διαθέτει ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και γεωγραφικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελαιουργείων. Οι τοπικοί παραγωγοί επιδεικνύουν εξαιρετική επαγγελματική δεξιοτεχνία και φροντίζουν για τη διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας του προϊόντος. Τα απόβλητα των ελαιουργείων αποτελούν μια πρόκληση από περιβαλλοντικής άποψης, καθώς περιέχουν υπολείμματα ελαιοκάρπων και χημικά προϊόντα. Ωστόσο, μπορούν να εφαρμόζουν κυκλική οικονομία μέσω διαφόρων τεχνολογικών και διαδικαστικών μέτρων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση των υπολειμμάτων για την παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων ή τη χρήση τους ως πηγή ενέργειας μέσω βιομάζας. Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα ελαιουργεία μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να προάγει τη βιωσιμότητα του τομέα.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της ροής υλικών και πληροφορίας επιλεγμένων επιχειρήσεων μεταποίησης ελαιόλαδου στον νομό Χανίων με χρήση της ανάλυσης κοινωνικών δικτύων στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας. Στην συνέχεια, μελετήθηκαν οι ιδιαιτερότητες, οι εξωτερικοί παράγοντες, δυνατά και αδύνατα σημεία για κάθε τύπου επιχείρησης. Με βάση την συγκεκριμένη ανάλυση επιχειρήθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επίτευξη μεγίστου βαθμού βιομηχανικής συμβίωσης και προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την μετάβαση σε κυκλικότερη παραγωγική λειτουργία. Αναλυτικότερα, προσδιορίστηκε πως το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο για την μεγιστοποίηση του βαθμού της βιομηχανικής συμβίωσης αποτελεί η ύπαρξη ενός συντονιστή, ο οποίος μπορεί να είναι είτε μία ιδιωτική εταιρεία είτε ένας δημόσιος φορέας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο συντονιστής είναι για να ελέγχει τις εκροές των αποβλήτων καθώς και την παραγωγική διαδικασία τους. Με αυτό τον τρόπο, τα ελαιουργεία απλώς παραθέτουν τα απόβλητα τους σε ένα εξωτερικό φορέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκμετάλλευση των αποβλήτων.
Abstract:
The olive oil mills in the region of Chania are an important part of the local economy and produce high-quality olive oil. This area benefits from favorable climatic conditions and geographical characteristics that contribute to the development of olive oil mills. Local producers demonstrate exceptional professional craftsmanship and take care to preserve the tradition and quality of the product. The waste generated by the olive oil mills poses an environmental challenge, as it contains olive residue and chemical products. However, they can implement a circular economy through various technological and procedural measures. Examples include recycling the residues to produce organic fertilizers or using them as an energy source through biomass. Implementing a circular economy in olive oil mills can reduce the environmental footprint and promote the sector's sustainability.
The purpose of this thesis is to analyze the flow of materials and information of selected olive oil processing businesses in the region of Chania using social network analysis within the framework of industrial symbiosis and circular economy. Subsequently, the specific characteristics, external factors, strengths, and weaknesses of each type of business were studied. Based on this analysis, strategic planning was attempted to achieve maximum industrial symbiosis, and the conditions for transitioning to a more circular production operation were identified. In more detail, it was determined that the most suitable business model for maximizing the degree of industrial symbiosis involves the presence of a coordinator, which can be either a private company or a public entity. In this specific case, the coordinator oversees the waste streams as well as their production processes. In this way, the olive mills simply provide their waste to an external entity responsible for the management of the waste.