Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κΠικραμένου Αλκηστις κΤραγαζίκη Σωτήρη- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 06-12-2022 10:33 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: 06-12-2022 10:36

    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 07/12/2022 17:00
    Λήξη: 07/12/2022 18:00

     

    Ονοματεπώνυμο:ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ  ΤΡΑΓΑΖΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Τίτλος:ΤΟΠΙΑΚΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, 
    Πρόταση ανάπλασης στο πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας γύψου στον Όρμο Στομίου 

    Title:LANDSCAPE DISCONTINUITY & DESIGN,
    Redevelopment proposal for the former factory of gypsum processing at Stomio inlet

    Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022  17.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 2ου έτους

    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής :Σκουτέλης Νικόλαος(επιβλέπων)
    Επίκουρος Καθηγητής: Κακάβας Σπυρίδων
    Αναπληρωτής Καθηγητής :Ανδρεαδάκης Δημήτριος


    Περίληψη
        
    Αφορμή για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας γύψου, της δεκαετίας του 70΄ στον όρμο Στομίου που υπάγεται στο πρώην δήμο Ιναχωρίου, 74 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Συνοδευτικό ρολό στην ενασχόληση για την αποκατάσταση του ανενεργού θύλακα της πρώην βιομηχανικής εγκατάστασης είχε τόσο η υφιστάμενη ερειπωμένη κατάσταση της περιοχής όπου μελετάται, όσο και η ύπαρξη του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο εφάπτεται του εργοστασίου σε απόσταση εννιακοσίων μέτρων.
    Η σχεδιαστική προσέγγιση αποσκοπεί σε ένα αυτόνομο κτιριακό σύνολο, που περιέχει πολλαπλές χρήσεις με κύριες αυτή της διαμονής των περιπατητών και τη γυψοτεχνική επεξεργασία. Το αποτύπωμα της υπάρχουσας συνθήκης συμπληρώνει και οριοθετεί επιμέρους σημεία της πρότασης, ενώ το τοπίο δεν παραμένει αμέτοχο στο παρασκήνιο της σύνθεσης αλλά αποκτά συμπρωταγωνιστικό ρόλο, οργανώνοντας την κίνηση αλλά και τις κτιριακές δομές. Οι “πληγές” που έχει υποστεί το έδαφος από τον ανθρωπογενή παράγοντα αδυνατούν να επουλωθούν με φυσικό τρόπο. Το τοπιακό ρήγμα που προκύπτει, μεταξύ του φυσικού και του ανοίκειου τεχνητού τόπου, είναι επακόλουθο αποτέλεσμα. Έτσι επιχειρείται η εύρεση σχεδιαστικών μεθόδων και εργαλείων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση αυτού του χάσματος, εναρμονίζοντας το περιβάλλον με τη νέα συνθήκη.

     

     

     


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012