Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 16-06-2011 10:38 από Eleni Stamataki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: estamataki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: σύνταξη/αποχώρηση υπάλληλος.
    Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

    ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    με θέμα

    “ Η διάσταση του χρόνου στις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση των παθολογικών αποτελεσμάτων γυναικολογικών εξετάσεων ”

    Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, 12:00
    Εργαστήριο Προγραμματισμού & Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων
    (Intelligence) ΗΜΜΥ,
    Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    Αν. Καθ. Ευριπίδης Πετράκης (επιβλέπων)
    Καθ. Σταύρος Χριστοδουλάκης
    Αν.Καθ. Κων/νος Μπάλας


    Περίληψη

    Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα άτομο μετά την επίσκεψή του σε έναν επαγγελματία υγείας, αποφασίζει να πάρει και μια δεύτερη γνώμη. Λόγοι που μπορεί να τον οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση μπορεί μεταξύ άλλων να είναι η σύσταση του ιατρού για μια θεραπεία ακόμα και εγχείριση που το άτομο δεν θεωρεί απαραίτητη ή η διάγνωση μιας πολύ σοβαρής ασθένειας που δυσκολεύεται να γίνει πιστευτή.
    Οι ιατροί με βάση τη γνώση την εμπειρία και τις πεποιθήσεις τους αξιολογούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και καλούνται να λάβουν την καλύτερη απόφαση για την κατάλληλη αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών. Η καλύτερη απόφαση βασίζεται στη χρήση πρωτοκόλλων θεραπείας αφού είναι αποδεδειγμένο πως έτσι βελτιώνεται η ποιότητα και το κόστος φροντίδας του ασθενούς.
    Ο Ιός HPV που μας απασχολεί σε αυτή την εργασία, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και εξαρτάται άμεσα από τον παράγοντα του χρόνου. Η εξέλιξη της υγείας της γυναίκας που μπορεί να προσβληθεί από αυτό τον ιό μοντελοποιείται μέσω ενός συνόλου γυναικολογικών εξετάσεων οι οποίες συνδυάζονται για να αποφασιστεί η διάγνωση.
    Η τεχνολογία των Οντολογιών χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση της γνώσης σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ενδιαφέροντος όπως αυτό που μελετάμε και αποτελεί έναν περισσότερο φιλοσοφημένο τρόπος λύσης προβλημάτων πληροφορικής.
    Η αναπαράσταση των δεδομένων που περιγράφουν τα γυναικολογικά περιστατικά πραγματοποιείται μέσω της δυναμικής - χρονικής Οντολογίας που δημιουργείται για αυτό το σκοπό και η οποία γίνεται προσιτή στο χρήστη μέσω της διεπαφής του συστήματος που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της παρούσας διατριβής. Τα πρωτόκολλα θεραπείας ή αλλιώς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση γυναικών με μη-φυσιολογικά αποτελέσματα κυτταρολογικών εξετάσεων, εξάγονται αυτόματα από την εφαρμογή που υλοποιήθηκε για τις ανάγκες της εργασίας.
    Βασικοί άξονες λοιπόν τούτης της διατριβής είναι η αναπαράσταση και η διαχείριση ιατρικών δεδομένων σε σχέση με το χρόνο χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της Οντολογίας, καθώς και η αυτόματη εξαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών που βασίζονται σε αποδεδειγμένη ιατρική γνώση.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012