Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Διάλεξη ΠΜΣ Αρχιτεκτόνων μηχ._Θεόδωρος Αραβάνης ΣτΕ_ 18.3.2022 ωρα 19.00

  • Συντάχθηκε 14-03-2022 18:37 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ              ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ         

    Διευθύντρια: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια

    ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 

    Δεύτερη   διάλεξη του εαρινού  εξαμήνου  2021-22   (ανοικτή και online)

    Θεόδωρος Αραβάνης 

     Σύμβουλος Επικρατείας 

    Η νομική προστασία των μνημείων εντός αστικών περιοχών. 

    Η περίπτωση της Ακρόπολης και ο ρόλος του Σ.τ.Ε

    Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00

    https://tuc-gr.zoom.us/j/81866330654?pwd=dHlGRHRMMTRLQ3YreFZKSkxJR1NnZz09

    Meeting ID: 818 6633 0654   Password: 753435

    Είναι αποδεκτό στην Ελλάδα και διεθνώς (Σύμβαση της Γρανάδας κλπ) ότι η προστασία των μνημείων δεν περιορίζεται στα ίδια τα μνημεία, αλλά επεκτείνεται σε μια ευρύτερη ζώνη που τα περιβάλλει εξασφαλίζοντας την ανάδειξή τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους προστατεύονται τόσο από τον αρχαιολογικό νόμο, που επιβάλλει τον έλεγχο των οικοδομικών εργασιών επί ή πλησίον μνημείωναπό το Υπουργείο Πολιτισμού,  όσο και από την πολεοδομική νομοθεσία, με τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης και χρήσης.

    Η εισήγηση θα παρουσιάσει τον ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στην προστασία των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων από την πλούσια σχετική νομολογία.Ιδιαίτερα θα μας απασχολήσει η περίπτωση της Ακρόπολης των Αθηνών, μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, και της ευρύτερης αστικής ζώνης γύρω από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή οι γύρω συνοικίες τέθηκαν από νωρίς υπό αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, ενώ εξαίρεση αποτέλεσαν τμήματα της περιοχής Μακρυγιάννη, όπου ανεγέρθηκαν ψηλά κτίρια με δυσμενείς συνέπειες για τα μνημεία και την πόλη, βάσει του ΓΟΚ και μετά από ελλιπή αρχαιολογικό έλεγχο.

    Μέσα από τέσσερις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε., που εκδόθηκαν μετά από προσφυγές περιοίκων, θα αναλυθεί η στάση του δικαστηρίου και οι αρχές προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που έχει θέσει το Δικαστήριο. Οι αρχές αυτές δεν περιορίζονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά έχουν και ευρύτερη εφαρμογή.

     

    Σας περιμένουμε και ασφαλώς θα χαρούμε να κοινοποιήσετε την εκδήλωση όπου θεωρείτε ότι μπορεί να ενδιαφέρει.

    Καλή μας συνέχεια!

    Αμαλία Κωτσάκη,    αναπληρώτρια καθηγήτρια - Διευθύντρια ΠΜΣ


     

     


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012