Συντάχθηκε 01-03-2022 13:56
Τόπος: η παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
Έναρξη: 02/03/2022 17:00
Λήξη: 02/03/2022 18:00
Ονοματεπώνυμο:ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΠΥΡΗΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
RESCUE SYSTEMS FOR CLIMATE CHANGE WITH OBSERVATION,RESEARCH AND INNOVATION HUB IN MEDITERRANEAN SEA
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, 17.00 μ.μ.
Εξεταστική Επιτροπή
Επίκουρη Καθηγήτρια:Γεροπάντα Βασιλική (επιβλέπουσα)
Καθηγητής :Ουγγρίνης Κων/νος Αλκέτας
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια:Διμέλλη Δέσποινα
Περίληψη
Με βάση την μελέτη της ερευνητικής εργασίας αναδύθηκε μια σειρά από παραδείγματα πλωτών πόλεων και υποδομών, υποθαλάσσιων ερευνητικών κέντρων κτλ, μεταφέροντας το κλίμα και την κατεύθυνση του σύγχρονου σχεδιασμού στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στη θάλασσα.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται αρχικά μια προκαταρκτική έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις της Μεσογείου και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το νερό όπως έλλειψη πόσιμου νερού, άνοδος στάθμης της θάλασσας κλπ. Με βάση τα ευρήματα, η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός συστήματος διάσωσης για την κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού ενός κόμβου καινοτομίας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα με χώρο πειραματισμού τη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα ανατολικά της Σικελίας ανάμεσα σε Σικελία, Σαρδηνία και Τύνιδα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παρατήρηση και η συνεχής μελέτη των ωκεανών αλλά και η δυνατότητα επιστημόνων αλλά και ερευνητών να περάσουν αρκετό καιρό κάτω από τη θάλασσα.
Ο προτεινόμενος κόμβος καινοτομίας αποτελείται από έναν πυρήνα ο οποίος αποτελεί ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας και παρατήρησης, το οποίο θα βρίσκεται σε ορισμένα σημεία στη Μεσόγειο και θα περιλαμβάνει ένα τμήμα πάνω από τη θάλασσα αλλά και ένα υποθαλάσσιο το οποίο θα φτάνει μέχρι το βυθό. Τον πυρήνα αυτό θα προσεγγίζουν μικρές κινούμενες δομές οι οποίες θα περιλαμβάνουν την κατοίκηση, κέντρα ελέγχου και επεξεργασίας, δομές εξερεύνησης αλλά και έκτακτης ανάγκης οι οποίες θα πηγαίνουν να βοηθούν περιοχές όπου υπάρχει κάποια ανάγκη για παράδειγμα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή όπως η πλημμύρα, η έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής κλπ., γεγονός καινοτόμο για μία τέτοια κατασκευή. Οι δομές αυτές μαζί με τον πυρήνα δημιουργούν ένα σύνολο το οποίο ελέγχει και αντιμετωπίζει προβλήματα σύντομα αλλά και αποτελεσματικά, στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και στο βυθό με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως συστημάτων συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των δομών αλλά και άλλων εργαστηρίων. Το σύστημα αυτό θα είναι αυτόνομο σε ζητήματα ενέργειας, τροφής, νερού αλλά και θα είναι μηδενικών αποβλήτων ώστε να έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και να μπορεί με ταχύτητα να εξυπηρετεί περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Λέξεις κλειδιά: κλιματική αλλαγή; πόλεις; κλιματική δράση; βιωσιμότητα; ευφυΐα; πλωτός; υποθαλάσσιος; έρευνα; εκπαίδευση;