Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Πρόσκληση σε webinar με θέμα "OpenAIRE και EOSC: σημεία αλληλεπίδρασης και συμβολή στην Ανοικτή Επιστήμη"

  • Συντάχθηκε 15-02-2021 10:15 από Maria Ntaountaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: mntaountaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος.

    Οι Εθνικοί Κόμβοι Ανοικτής Πρόσβασης σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζουν για τρίτη χρονιά την ενημέρωση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για σημαντικές πτυχές που αφορούν την Ανοικτή Επιστήμη οργανώνοντας επίκαιρα διαδικτυακά σεμινάρια. 

    Το παρόν webinar αφορά στην παρουσίαση της πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής για την Ανοικτή Επιστήμη OpenAIRE και του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης -   (European Open Science Cloud). Το webinar πραγματοποιείται σε συνεργασία με το έργο NI4OS-Europe.

    "OpenAIRE και EOSC: σημεία αλληλεπίδρασης και συμβολή στην Ανοικτή Επιστήμη"

    Πότε; Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

    Ώρα; 11.00π.μ - 12.00μ.μ

    Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά

    Κοινό: Ερευνητές, Ακαδημαϊκό προσωπικό, Βιβλιοθηκονόμοι, Ερευνητικές υποδομές και υπηρεσίες έρευνας, Φορείς χρηματοδότησης ερευνητικών δραστηριοτήτων

    Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι την παρουσίαση του συγκεκριμένου webinar έχει αναλάβει η κα Ναταλία Μανωλά, διευθύνουσα σύμβουλος του OpenAIRE και μέλος του πρώην εκτελεστικού συμβουλίου του EOSC.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ραγδαία μεταβολή του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στην Ευρώπη. Η υιοθέτηση του μοντέλου της Ανοικτής Επιστήμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οδηγήσει στη διοχέτευση ανοικτών προδιαγραφών σε εθνικά κανάλια έρευνας. Συμπληρωματικά με νέες πολιτικές που δημιουργούνται, αναπτύσσεται το EOSC, με σκοπό να αποτελέσει τον ενιαίο ερευνητικό ιστό της Ευρώπης, που εξ’ ορισμού ενσωματώνει καλές πρακτικές και διασυνδέεται με εθνικά οικοσυστήματα Ε&Κ. Οι υποδομές έρευνας καλούνται να υποστηρίξουν την δεδομενοκεντρική έρευνα και να προσαρμοστούν στα νέα γεγονότα προσδίδοντας αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

    Η παρουσίαση ενημερώνει για το OpenAIRE, την πολυετή δράση του στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και την εξέλιξή του σε νομική οντότητα με έδρα την Ελλάδα (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία - ΑΜΚΕ). Ακόμη, βοηθά στην κατανόηση του EOSC και της λειτουργίας του, καθώς και επικοινωνεί τη θέση του OpenAIRE στην υλοποίησή του και στο NI4OS-Europe. Επιπλέον, υπογραμμίζει τις αλλαγές που φέρει το EOSC σε διάφορους τομείς της Ε&Κ και εξηγεί πως θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ερευνητών, αλλά και ποια μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υποστηρίξουν πλήρως την ερευνητική διαδικασία σε όλες της τις διαστάσεις. 

    Σκοπός του webinar είναι να παρουσιαστεί:

    • Η συμβολή του OpenAIRE στο EOSC
    • Το υπό ανάπτυξη EOSC
    • Πλεονεκτήματα συμμετοχής στο EOSC

    Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar “OpenAIRE και EOSC: σημεία αλληλεπίδρασης και συμβολή στην Ανοικτή Επιστήμη”, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής (εδώ).

    Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του webinar σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.

    Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

          - Ελλάδα openaire<στο>athenarc.gr

          - Κύπρος openaire-cy<στο>ucy.ac.cy

     

    Από τη Βιβλιοθήκη,

    Μαρία Νταουντάκη


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012