Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 07-04-2011 09:47 από Eleni Stamataki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: estamataki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: σύνταξη/αποχώρηση υπάλληλος.
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

    Κοτόπουλου Ιωάννη-Αριστοτέλη

    Με θέμα:

    «ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
    ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
    ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ»

    Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, Ώρα : 14:30μ.μ.,
    Αίθουσα 2041, Κτίριο Επιστημών,
    Πολυτεχνειούπολη


    Εξεταστική Επιτροπή: Καθηγητής Χριστοδουλάκης Σταύρος (Επιβλέπων)
    Αναπληρωτής Καθηγητής Πετράκης Ευριπίδης
    Επίκουρος Καθηγητής Σαμολαδάς Βασίλης






    Περίληψη
    Η έκρηξη του λεγόμενου σημασιολογικού ιστού την τελευταία δεκαετία εκπορεύτηκε από την ανάγκη αναγνώρισης της σημασίας σε σχέση με την απλή περιγραφή των αντικειμένων. Μια γενικότερη στροφή στη σημασιολογία, άνοιξε πολλές συζητήσεις, ανάγκες και δημιούργησε νέες προκλήσεις σε όλους τους τομείς έρευνας που σχετίζονταν με την εκμετάλλευση του παγκόσμιου ιστού. Παράλληλα η ίδια η ανάπτυξη του δικτύου έδωσε τη δυνατότητα σύνδεσης όλο και περισσότερων χρηστών μεταξύ τους, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες κάθε φορά και διευρύνοντας τους φυσικούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ τους. Στην παρούσα εργασία αναλάβαμε τη δημιουργία ενός κατανεμημένου συστήματος διαχείρισης «γνώσης» μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη διαφήμιση των υπηρεσιών τους και την διευκόλυνση των συνεργασιών μεταξύ τους.

    Για τις ανάγκες του συστήματος ασχοληθήκαμε αρχικά με τη δημιουργία του δικτύου σε φυσικό επίπεδο ενώ βασικός στόχος μας ήταν η κατασκευή και διαχείριση ενός υπερκείμενου δικτύου με βάση τη σημασιολογία. Τα κύρια προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αυτά της ετερογένειας των δεδομένων καθώς και η απαίτηση για αποδοτική ανάκτησή τους από το δίκτυο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι οντολογίες και μια σειρά από πρότυπες τεχνολογίες για τη διαχείρισή τους αλλά και την εκμετάλλευση της σημασιολογίας τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αρχιτεκτονική του συστήματος ενώ απαιτήθηκε έρευνα στο κομμάτι της «έξυπνης» ανάκτησης των δεδομένων από τους κόμβους του ομότιμου δικτύου. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα υποσύστημα διαχείρισης σύνθετων ερωτήσεων απευθυνόμενων στο δίκτυο. Η εργασία ολοκληρώθηκε με έρευνα στο θέμα της ανάλυσης των ερωτήσεων και της εκτίμησης του κόστους τους ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της αποδοτικής επεξεργασίας και προώθησής τους.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012