Συντάχθηκε 02-11-2020 09:56
από Maria Ntaountaki
Email συντάκτη: mntaountaki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Ιδιότητα: υπάλληλος.
Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κόμβου Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE, του Εθνικού Κόμβου RDA και του ELIXIR-Greece, σας προσκαλεί σε νέο κύκλο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων για την έρευνα γύρω από τη νόσο του κορωνοϊού. Οι ηλεκτρονικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, και της ερευνητικής υποδομής Inspired-RIs.
Ο νέος κύκλος ηλεκτρονικών εκδηλώσεων έπεται του πρώτου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με σκοπό να συλλεχθούν και να προωθηθούν μαζικά στην ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα οι προσπάθειες και η γνώση όλων στη διαχείριση της κρίσης του ιού. Αυτήν τη φορά, ο σκοπός διευρύνεται και εστιάζει επιπλέον στην ανταλλαγή γνώσης στη βάση των καλών πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης και στην εκπαίδευση στη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων και στην ανάπτυξη λογισμικού. Ενδεικτικά, οι θεματικές περιοχές που προβλέπεται να καλυφθούν κυμαίνονται γύρω από:
- ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η εξέλιξη της εμβληματικής δράσης ή εθνικά επιτεύγματα σε κλινικές μελέτες κ.λπ.
- παροχή κατευθυντήριων γραμμών στους ερευνητές για την εφαρμογή καλών πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης, όπως μέσα από την εφαρμογή των Ειδικών Οδηγιών του Ορίζοντα 2020 για την ανοικτή πρόσβαση και τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων.
- χρήση εργαλείων και υπηρεσιών επεξεργασίας και ανάλυσης ερευνητικών δεδομένων, ανάπτυξης και διαχείρισης ανοικτού λογισμικού, όπως το Argos, OpenRefine, Galaxy κ.ά.
Οι πρώτες δύο εκδηλώσεις του νέου κύκλου θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 12.00-14.00μμ. Κατά τη διάρκεια αυτών, οι προαναφερθέντες οργανισμοί και ερευνητικές υποδομές θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με σχετικές δράσεις που πραγματοποιούν/ έχουν πραγματοποιήσει.
Το τελικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο εντός των επόμενων ημερών.
Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις, συμπληρώστε τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής (εδώ).
Από τη Βιβλιοθήκη,
Μαρία Νταουντάκη