Συντάχθηκε 05-10-2020 10:43
Topic: Παρουσίαση μεταπτυχιακής εργασίας κ. Καμίτση Δήμητρας, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Time: Oct 9, 2020 11:00 AM Athens
Join Zoom Meeting
https://tuc-gr.zoom.us/j/85042509593?pwd=N0FCV05sWGwyS0lQdklNVFN2ekludz09
Meeting ID: 850 4250 9593
Password: 761798
Τίτλος
Γεωχημική χαρτογράφηση πιθανών γεωθερμικών ταμιευτήρων χαμηλής ενθαλπίας στη νότιο Μεσσαρά, Κρήτη
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Ε. Μανούτσογλου (Επιβλέπων),
Καθ. Ν. Καλλίθρακας - Κόντος
Δρ. Ν. Σπανουδάκης, ΕΔΙΠ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες για τον εντοπισμό, τη συστηματική καταγραφή και την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της. Συγκεκριμένα στην Κρήτη, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας στο Ακρωτήρι Χανίων, στη λεκάνη Μεσσαράς και στο Καπίστρι Ιεράπετρας. Η πρόσφατη σχετική νομοθεσία επιτρέπει και σε ερευνητικά Ιδρύματα την ενασχόληση με τα κρίσιμα αυτά θέματα του εντοπισμού και αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμική.
Στην παρούσα διατριβή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη λεκάνη της Μεσσαράς στην Κρήτη για την πιθανή ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου τοπικού ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια της έρευνας συλλέχτηκαν δείγματα υδάτων από δεκαοχτώ (18) υδρογεωτρήσεις για δύο συνεχόμενες περιόδους, Μάρτιος και Σεπτέμβριος. Τα δείγματα του νερού αναλύθηκαν ως προς τα κύρια στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Με τη χρήση υδροχημικών διαγραμμάτων και τον υπολογισμό ιοντικών λόγων καθώς και άλλων παραμέτρων διαπιστώθηκε ότι τα ύδατα που αναλύθηκαν είναι ασβεστομαγνησιούχα ως προς τα κατιόντα και μικτής σύστασης ως προς τα ανιόντα κυρίως ανθρακικά-θειικά-χλωριούχα.
Αξιοποιώντας τα δεδομένα από τις επιτόπιες μετρήσεις της θερμοκρασίας κατασκευάστηκαν δισδιάστατοι και τρισδιάστατοι χάρτες χωρικής κατανομής της θερμικρασίας, από τους οποίους προέκυψε ότι οι γεωτρήσεις που αντλούν το πιο θερμό νερό έχουν ανορυχθεί εντός της λεκάνης των Μοιρών, σε πλακώδεις ασβεστόλιθους, κερατόλιθους και φλύσχη της Ζώνης της Πίνδου, γύρω από τα χωριά Πέρι, Πλάτανο και Αληθινή. Οι γεωτρήσεις που αντλούν λιγότερο θερμό νερό έχουν ανορυχθεί εντός της λεκάνης του Ασημίου, σε φλύσχη της Πίνδου και γύρω από τα χωριά Απεσωκάρι και Πλώρα και τροφοδοτούνται επίσης από τον αλλουβιακό υδροφορέα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, οι υπό μελέτη (υδρο)γεωτρήσεις έχουν ανορυχθεί κοντά σε δυο γνωστά ρήγματα της περιοχής διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ και ΝΔ-ΒΑ, αντίστοιχα.
Τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα πρώτα συνθετικά που μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ένα πιθανού γεωθερμικού ταμιευτήρα χαμηλής ενθαλπίας στην περιοχή.