Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας εργασίας κ.Βούτσα Ιωάννας- Νεφέλης - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 02-10-2020 15:54 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: η παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 07/10/2020 11:00
    Λήξη: 07/10/2020 12:00

    Ονοματεπώνυμο: Βούτσα Ιωάννα- Νεφέλη

    Τίτλος: Επανακατοίκιση στου Ψυρρή : Προτάσεις καθημερινής ζωής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
    Title:Re-living in Psiri: Εveryday life suggestions in the historical Athens centre

    Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 11.00πμ

    Εξεταστική Επιτροπή

    Αναπληρωτής καθηγητής:Τσακαλάκης Δημήτριος(επιβλέπων)
    Αναπληρωτής καθηγητής :Μουτσόπουλος  Αθανάσιος
    Αναπληρωτής καθηγητής:Τζομπανάκης Αλέξιος


    Περίληψη

    Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επανένταξη της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ψυρρή. Η υψηλή συγκέντρωση των χρήσεων της αναψυχής-εστίασης, του τουρισμού, αλλά και η ερήμωση που ακολούθησε την απομάκρυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή, αναδεικνύουν την ανάγκη να επανενταχθεί η κατοικία ως οργανικό στοιχείο στη βάση του επιθυμητού πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης. Η κατοικία καλείται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, στην όχληση, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην έλλειψη πρασίνου και σε άλλα παρεμφερή προβλήματα της περιοχής. 
    Η πρόταση αφορά στην επαναδιατύπωση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, κατά βάση σε αμήχανα αστικά κενά που σήμερα λειτουργούν επιβαρυντικά για την περιοχή ως πάρκινγκ. Τις κατοικίες πλαισιώνουν μικρής κλίμακας επαγγελματικοί χώροι στο επίπεδο του ισογείου, υπαίθριες δημόσιες χρήσεις (χώρος προβολών, παιδική χαρά ), συλλογικές εξυπηρετήσεις της κατοικίας στα επίπεδα του ισογείου και των δωμάτων, καθώς και δημόσιες χρήσεις κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα (μικρή βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, χώροι πολιτιστικών ομάδων, χώρος απασχόλησης παιδιών και ηλικιωμένων, κοινωνική κουζίνα). Έμφαση δίνεται στη συμμετοχική αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου των οικοδομικών τετραγώνων ώστε να αποτελέσει για τους κατοίκους τόπο συνάντησης, συναναστροφής, έκφρασης, παιχνιδιού αλλά και για την πόλη ευρύτερα μια εναλλακτική αφήγηση- περιπλάνηση καθώς και βελτίωση του μικροκλίματος μέσω της φύτευσης.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012