Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Παπαγρηγοράκη Νεφέλης - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 08-11-2019 10:06 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -


    Ονοματεπώνυμο:ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ

    Τίτλος:Ο σχεδιασμός του κέντρου της Δρέσδης και ο ρόλος των φορέων προστασίας
    Title: The planning of the center of Dresden and the role of the protection agencies

    Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019  11.00 π.μ.
    Ισόγειο Κ4

    Εξεταστική Επιτροπή

    Επίκ. Καθ.: Δέσποινα Διμέλλη (επιβλέπουσα)
    Αναπλ. Καθ.: Αλέξιος Τζομπανάκης
    Επίκ. καθ.: Δήμητρα Χατζησάββα


    Περίληψη

    Οι καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έπληξαν σημαντικά ιστορικά κέντρα και οι διαφορετικές αντιμετωπίσεις και επιλύσεις των αστικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, επηρέασαν για χρόνια τη μορφή του πολεοδομικού ιστού πολλών πόλεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ιστορικά κέντρα επανασχεδιάστηκαν εξολοκλήρου ενώ σε άλλες, αποκαταστάθηκαν με βάση την προπολεμική τους κατάσταση.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανοικοδόμησης ιστορικού κέντρου αποτελεί η περίπτωση της Δρέσδης, η οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από βομβαρδισμούς κατά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της οποίας οι αναπλάσεις βασίστηκαν στο προπολεμικό σχέδιο. Διαφορετικά πολιτικά συστήματα και οικονομικές συγκυρίες επέφεραν διαφορετικές πολεοδομικές προσεγγίσεις, επηρεάζοντας την μορφή της πόλης από τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, προσδίδοντάς της την εικόνα που έχει σήμερα.

    Για την καλύτερη κατανόηση της ανοικοδόμησης της Δρέσδης και των συνθηκών που της προσέδωσαν την εικόνα που έχει σήμερα, η παρούσα έρευνα εστιάζει στην ανάλυση των διαδικασιών που επηρέασαν την ανάπτυξη της πόλης πριν τη καταστροφή, καθώς και των συνθηκών που επηρέασαν την ανοικοδόμηση του ιστορικού κέντρου μεταπολεμικά. Οι εκτεταμένες καταστροφές έδωσαν έδαφος για την έκφραση του νέου πολιτικού συστήματος που για χρόνια επηρέασε και επέφερε σημαντικές αλλαγές στη μορφή του ιστορικού κέντρου.

    Μετά την έναρξη της ανοικοδόμησης της πόλης με βάση τον προϋπάρχοντα πολεοδομικό ιστό και την αποκατάσταση της προπολεμικής εικόνας της, διερευνώνται οι προσεγγίσεις των επεμβάσεων και η αντιμετώπιση του ιστορικού κέντρου στην προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών και εκσυγχρονισμού πριν και μετά την διαγραφή της Δρέσδης από τη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


    Τελικά, επιχειρείται να γίνει μια αξιολόγηση αυτών των προσεγγίσεων, με σκοπό την άντληση συμπερασμάτων όσον αφορά τις αποφάσεις για τις επεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο και τη σύνδεσή του με τον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό. Διερευνάται αν τα νέα σχέδια που εκπονήθηκαν επηρεάστηκαν από την έλλειψη κανονισμών για την προστασία του ιστορικού κέντρου ή ακολούθησαν τις ίδιες αρχές όπως όταν η πόλη βρισκόταν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πως αυτές οι αποφάσεις επηρέασαν την εικόνα του ιστορικού κέντρου.

     


    Τόπος: Κ4 - Κτίριο Κ4
    Έναρξη: 08/11/2019 10:00
    Λήξη: 08/11/2019 10:00


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012