Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής κου Νιταδωράκη Ευάγγελου, Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 03-11-2019 21:37 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Ονοματεπώνυμο: Ευάγγελος Νιταδωράκης

    Τίτλος: Δομικές ενισχύσεις μνημείων στην Ελλάδα με εμφανείς μεταλλικούς φορείς.Θεωρητικοί προβληματισμοί & αισθητικές επιπτώσεις. 

    Title: Structural strengthening of monuments in Greece with visible metal structures. Theoretical considerations & aesthetic implications.

    Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, 4 μ.μ.
    Κτίριο Κ4, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    Επίκουρος Καθηγητής      Κλήμης Ασλανίδης    (επιβλέπων)

    Καθηγητής             Νικόλαος Σκουτέλη

    Επίκουρη Καθηγήτρια     Μαρία Σταυρουλάκη

    Περίληψη
    Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μνημείων αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει την ανάγκη ενισχυτικών μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η αντοχή τους. Η έλλειψη συντήρησης σε συνδυασμό με την φθορά από ανθρωπογενή και περιβαλλοντικά αίτια θέτουν σε κίνδυνο το Αξιακό φορτίο που φέρουν από τη στιγμή της κατασκευής τους μέχρι σήμερα.  
    Η ενίσχυση των μνημείων με εμφανείς μεταλλικές διατάξεις όπως ελκυστήρες, διαζώματα, πλαίσια, περιδέσεις κ.λπ, πληροί βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από διεθνή κανονιστικά κείμενα με βασικότερα χαρακτηριστικά τους την αναστρεψιμότητα και την επαναληψιμότητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιθυμητά για επεμβάσεις σε μνημεία. Η διατριβή δεν περιορίζεται στην ανάλυση των βασικότερων μεταλλικών διατάξεων, του υλικού κατασκευής τους, του τρόπου εφαρμογής, της στατικής τους λειτουργίας και τις εφαρμογές τους κατά τους τελευταίους δύο αιώνες σε μνημεία στη χώρα μας. Επιχειρεί να αναλύσει τα διλήμματα που ταλανίζουν, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο αιώνες, τους επιστήμονες που ασχολούνται με την αποκατάσταση των μνημείων οι οποίοι με την σειρά τους ταλανίζουν τα ίδια τα μνημεία αγνοώντας τις περισσότερες φορές ότι η αυθεντικότητα της μορφής, των υλικών και της δομής τους είναι εξίσου σημαντική με την αντισεισμική τους προστασία. 
    Απώτερος σκοπός είναι να γίνει αντιληπτό ότι η ασφάλεια και οι Αξίες του κάθε μνημείου είναι συνιστώσες διαφορετικών διευθύνσεων και πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα ώστε η συνισταμένη τους να μην οδηγεί το μνημείο ούτε στην κατεύθυνση της αισθητικής «κακοποίησής» του λόγω έντονων επεμβάσεων ενίσχυσης, αλλά ούτε στην κατεύθυνση της δομικής «κακοποίησής» του από έναν σεισμό λόγω ιδεοληψίας για την αυθεντικότητά του.
     


    Τόπος: Κ4 - Κτίριο Κ4
    Έναρξη: 06/11/2019 16:00
    Λήξη: 06/11/2019 17:00


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012