Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Διαμάντη Φωτεινής, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 12-09-2019 13:09 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Θέμα:
    Σχεδιασμός υπόγειας εκμετάλλευσης σε λατομείο μαρμάρου βάσει πυρηνοληπτικών γεωτρήσεων.

    Title:
    Design, underground mining, interface between different geological formations, marble quarry, displacements of pillars.

    Συμβουλευτική Επιτροπή:
    Καθηγητής Γ. Εξαδάκτυλος
    Καθηγητής Μ. Γαλετάκης
    Δρ. Γ. Σαράτσης

    Περίληψη:
    Στην παρούσα εργασία μελετάται ο σχεδιασμός υπόγειας εκμετάλλευσης μαρμάρου με τη μέθοδο θαλάμων και στύλων με βάση τα αποτελέσματα γεωτρήσεων πυρηνοληψίας και τα μηχανικά χαρακτηριστικά του μαρμάρου με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της μέγιστης απολήψεως του κοιτάσματος. Για τον σχεδιασμό της εξόρυξης γίνεται χρήση σχεδιαστικών και λογισμικών προγραμμάτων όπως το AutoCAD™ και το FLAC3D™. Με τη βοήθεια των παραπάνω, γίνεται η προσομοίωση της συμπεριφοράς του πετρώματος κατά τα διάφορα στάδια της εξόρυξης , τα οποία έχουν οριστεί αρχικά.
    Τα δεδομένα των πυρηνοληπτικών γεωτρήσεων στην περιοχή, χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει η επιλογή των ορίων της υπόγειας εκμετάλλευσης που θα αποδώσει τη μέγιστη απόληψη δολομιτικού μαρμάρου. Αυτό που καθόρισε την προχώρηση της εξόρυξης, ήταν η παρουσία ασβεστιτικού μαρμάρου στο λατομείο και το οποίο θεωρείται στείρο υλικό για τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Έτσι, σχεδιάστηκε η επαφή ασβεστιτικού και δολομιτικού μαρμάρου, σύμφωνα με την οποία διαχωρίστηκε το κοίτασμα από το άγονο υλικό. Στη συνέχεια, διαμορφώθηκαν τα στάδια της εκμετάλλευσης, επιλέχθηκε η μέθοδος εξόρυξης του δολομιτικού μαρμάρου και καθορίστηκαν οι διαστάσεις των ογκομαρμάρων που θα εξορυχθούν καθώς και των στύλων υποστήριξης που εγκαταλείπονται στο κοίτασμα. Σε επόμενο στάδιο, κατασκευάστηκε μοντέλο στο οποίο δόθηκαν συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες (μέτρο ελαστικότητας, λόγος Poisson, συνοχή, γωνία εσωτερικής τριβής, κλπ.) του πετρώματος. Σύμφωνα με τη θέση και τη γεωμετρία της επαφής  που δημιουργήθηκε νωρίτερα, το μοντέλο χαρακτηρίστηκε σε περιοχές ασβεστιτικού και δολομιτικού μαρμάρου, έχοντας την αντίστοιχη πυκνότητα και τις αντίστοιχες μηχανικές ιδιότητες. Τέλος, η προσομοίωση της εξόρυξης πραγματοποιήθηκε αφότου τέθηκαν στο μοντέλο οι συνοριακές συνθήκες και η επιλογή του κριτηρίου Mohr – Coulomb ως κρίτηριο αστοχίας.
    Κατόπιν, μελετήθηκε η συμπεριφορά του πετρώματος με το πέρας της εξόρυξης και ειδικότερα η κατακόρυφη μετατόπιση που παρατηρήθηκε σε δεδομένα σημεία των τεσσάρων στύλων υποστήριξης. Συμπερασματικά, το μοντέλο της προσομοίωσης κατέδειξε ότι το σύστημα των υπογείων παραμένει ευσταθές μέχρι το πέρας της εκμετάλλευσης.

     

     


    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ
    Έναρξη: 19/09/2019 10:00
    Λήξη: 19/09/2019 11:00


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012